Forside > Solcelleanlæg og solceller
Solcelleanlæg og solceller
Indhold opdateret d. 7. juni 2024
Drømmer du om at få solceller på taget af dit hus, eller vil du gerne have et effektivt solcelleanlæg for at kunne opbevare ekstra strøm og bruge den senere? Lige meget hvilken årsag du har, kan vi hjælpe dig. Du kan nemlig her på siden blive endnu klogere på solceller og solcelleanlæg og samtidig indhente tre tilbud fra vores samarbejdspartnere, så du kan få solceller billigt og professionelt installeret.
Hvad er solceller og solcelleanlæg?
Et solcelleanlæg er et større anlæg af solceller, der typisk er placeret på taget af dit hus. Solcellernes opbygning gør det nemlig muligt at skabe elektricitet fra solenergi, som du kan bruge på mange forskellige ting i din bolig, blandt andet til at få billigere strøm. Der er mange forskellige faktorer, der spiller ind, når det kommer til effektiviteten af solcelleanlægget. Her kan du med fordel indhente tilbud fra vores samarbejdspartnere, som har helt styr på, hvordan du får mest ud af dine solceller på taget.
Der findes forskellige typer af solceller, og der er også forskellige solcellestørrelser. Du kan nemlig både få solvarmeanlæg og et solcelleanlæg. Den ene hjælper med opvarmning af dit vand og generelt varme til din bolig, hvor den anden fokuserer på at skabe ekstra strøm til dit hus.
Når du skal have din første solcelle installeret, er det vigtigt at finde de bedste priser. Det kan dog være vanskeligt at få et godt overblik over dine muligheder. Ved at få flere tilbud at vælge imellem kan du få den rigtige solcelleanlægspris og den helt rigtige type og størrelse. Du har derfor større chance for at vælge rigtigt første gang.
Hvordan virker solceller?
Så hvordan fungerer solceller? En solcelles opbygning gør, at når den bliver ramt af sollysets energipartikler, kan elektronerne i solcellen bryde sig løs. Ved at gennemtrænge pn-overgangen i dioden kan elektronerne samles på solpanelernes bagside og skabe energi fra sollyset. Denne proces sker også ved hjælp af en inverter til solcelleanlæg, som kan udskiftes, hvis den går i stykker. Men jo mere sollys panelerne bliver udsat for, jo mere energi kan de producere på den her måde.
Fordele og ulemper ved solceller
Fordele ved solceller
Reducerer Co2
Der er mange fordele ved solceller, som du kan glæde dig til, når du først får solpaneler på taget. Tænker du meget over klimaet, og vil du gerne være med til at gøre en forskel, er solceller som tagbeklædning en rigtig god løsning. Solceller reducerer nemlig dit CO2-aftryk markant. Du kommer til at kunne spare en masse strøm, da du i stedet kan bruge solcelleenergi på dine apparater.
Besparelser
Derudover er en af de største fordele ved et solcelleanlæg, at du kommer til at opleve store besparelser på din elregning. Det er en af de største årsager til, at flere og flere danskere vælger at investere i et solartag. Da solcellerne bruger mest strøm om dagen, vil det også være her, at du kan spare flest penge på dit elforbrug. Du kan derfor tænke over dit forbrug i forbindelse med produktionen af din solenergi og dermed spare mest muligt. Sæt derfor opvask og tøjvask i gang midt på dagen for at få mest ud af dine solceller.
Strøm hele året rundt
En anden fordel ved både store og små solcelleanlæg er, at produktionen af strøm fortsætter hele året rundt. Selvom vi rammer vintermånederne, vil dit solcelleanlæg stadig fortsætte med at producere strøm. Det vil dog være mere effektivt om sommeren.
Støjsvag energikilde
Med et solcelleanlæg får du derudover en meget støjsvag energikilde, der ikke kræver særlig meget vedligeholdelse. Solceller er nemlig meget robuste og kan holde til vind og vejr, så du skal ikke bekymre dig. Faktisk kan solceller typisk holde i omkring 25 år, hvilket gør dem til en rigtig god investering. Da du samtidig ikke behøver at gøre noget for at vedligeholde dem, har du en supergod el-løsning efter installationen.
Forøger din boligs værdi
En investering i et solcelletag gør med det samme din bolig mere værd. Det er måske ikke noget, som du har brug for i øjeblikket, men det er stadig rart at vide, at din bolig stiger i værdi med solceller på taget. Dit hjem får nemlig en bedre energimærkning.
Tjen penge på dit solcelleanlæg
Er du bekymret for, om du kan få brugt al den strøm, som dit solcelleanlæg producerer? Det behøver du heldigvis ikke at være. Du kan nemlig sælge din overskydende strøm fra dit solcelletag, så andre forbrugere kan få gavn af strømmen.
Ulemper
Startomkostninger
De største ulemper ved solceller er prisen, udseendet og deres afhængighed af solen. Prisen på solceller er nemlig ret høj, og det er derfor lidt af en investering, som du skal ud i. Der kommer til at gå lidt tid, før du har pengene hjemme igen på dine besparelser.
Udseendet
Derudover er et solcelleanlæg måske heller ikke altid den flotteste løsning. Du kan dog få integrerede solceller i tagstenene, der gør det lidt lettere at skjule dem. Integrerede solceller kan dog være lidt dyrere, men hvis du synes, at et stort solcelleanlæg på taget er for iøjnefaldende, kan disse godt være en løsning.
Afhængig af solen
Den sidste ulempe er naturligvis, at solceller er mest effektive midt på dagen. Her vil mange typisk være på arbejde, og det er derfor ikke helt muligt altid at udnytte effektiviteten af solcellerne.
Hvad koster solceller?
Men hvad koster et solcelleanlæg egentligt? Det kommer meget an på størrelsen af din bolig, og selvfølgelig hvor stort et solcelleanlæg du gerne vil have. Prisen på en solcelleinvestering vil typisk ligge mellem 75.000-175.000 kr. Alt afhængigt af hvor stort et forbrug du har i kWh, vil solcelleprisen stige. Du skal nemlig have fat i flere solpaneler, hvis du har et større forbrug.
Du kan derfor med fordel sammenligne flere forskellige løsninger, så du får en solpanelpris, der passer perfekt til dig og dit behov. Ved at trykke på knappen her på siden kan du indhente tilbud fra vores samarbejdspartnere til din bolig, så du kan få de bedste solceller i 2022 og få dem installeret hurtigst muligt.
Det skal du være opmærksom på, når du leder efter et solcelletilbud
Der er mange ting, som du kan gå og tænke over, inden du takker ja til et tilbud på solceller. Du bør dog være opmærksom på, at dine solceller ikke kan dække alle dine behov. Du bliver derfor nødt til stadig at anvende strøm fra elnettet, men kan du forbruge det meste af din strøm i dagtimerne, kan du virkelig spare penge.
Derudover bør du også overveje, om investeringen i dine solpaneler skal have fokus på lave solpanelpriser eller en højere effektivitet. Som mange andre ting kommer du også til at betale for kvaliteten af dine solpaneler, og en bedre kvalitet vil typisk betyde mere produktion af strøm og længere levetid.
Husk også, at du ikke selv må opsætte dit nye solcelleanlæg. Der er nemlig helt specifikke regler på området, og du er derfor nødsaget til at kontakte professionelle installatører. Dem kommer du heldigvis let i kontakt med gennem knappen her på siden.
Solcelleanlægsregler – få styr på lovgivningen
Lige meget om du skal have store eller små solceller på taget af dit hus, er det vigtigt, at en autoriseret elektriker kobler solcellerne på elnettet. Der er derudover også en del andre regler for solceller, som du skal være opmærksom på inden monteringen, hvilket igen taler for at få de professionelle folk til at stå for både montering og installation af cellerne. Ved at have autoriserede elektrikere til at stå for opgaven er du også sikker på, at anlægget bliver placeret så effektivt som muligt.
Kan du få tilskud til solcelleanlæg?
Det er desværre ikke længere muligt at få et solcelletilskud til din investering. Tilskud til solceller kan ikke fås i 2022, og det er heller ikke længere muligt af få håndværkerfradrag på monteringen af solpanelerne. Førhen var det muligt at få håndværkerfradrag som tilskud til solceller, men dette blev fjernet d. 31. marts 2022. Det er derfor endnu mere vigtigt at finde et godt tilbud, så du kan få et billigt solcelleanlæg til dit hus.
Hvilken solcellemodel er den rigtige for dig?
Der er forskellige størrelser på solcelleanlæg, men hvilken er den rigtige for dig? Det kommer mest an på, hvor stort et tag du har til rådighed, og hvor stort et elforbrug du gerne vil have dækket. Du kan nemlig få solcelleanlæg fra 1 kW til 12 kW. Har du et årligt elforbrug på 6.000 kWh, vil et 6 kW-solcelleanlæg være det rigtige valg for dig.
Der er dog flere faktorer, der er vigtige at tænke over, inden du tager dit valg. Det har nemlig betydning for din afregning på solceller i sidste ende, og hvor meget du kommer til at spare. Ved at indhente tilbud fra vores samarbejdspartner kan du få løsninger på solceller af forskellige størrelser. Så bliver det lettere for dig at vælge det helt rigtige solcelletilbud.
Derudover kan det være en god idé at overveje solceller til sommehuset, hvis du gerne vil minimere strømforbruget, når du holder sommerferie.
Du kan læse mere om de forskellige solcellemodeller her:
Kan solceller betale sig?
Det kommer igen an på dit forbrug, og hvor lang tid du har planer om at bo i huset. Hvis du har et højt elforbrug, er det en rigtig god investering med solpaneler på dit tag. Det samme er tilfældet, hvis du har planer om at bo i huset i mange år, da det giver dig længere tid til at tjene din indtjening hjem igen.
Får du samtidig et godt tilbud på en løsning, der udseendemæssigt også passer godt til dit hus, kan du se frem til en værdistigning i huset, hvilket også skal tages til overvejelse. I bund og grund vil det dog i langt de fleste tilfælde være en god investering med et solcelleanlæg på huset.
Det handler derfor i første omgang for dig at finde ud af, hvor stort et elforbrug du har, og hvor stort et solcelleanlæg du har brug for. Dernæst bør du indhente tre tilbud fra vores samarbejdspartnere, så I sammen kan finde den bedste løsning til dig. Det er klart den bedste måde for dig at spare penge på og samtidig få de mest effektive solpaneler til din bolig.
Læs om de forskellige modeller her
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad er en solcelle?
Et solcelleanlæg er et anlæg, som er placeret på taget af dit hus, der opfanger lyset fra solen og bruger det til at producere strøm, så du kan forbruge, som du har lyst til.
Hvad koster det at få solceller på taget?
Prisen på solceller kan variere en hel del. Typisk vil prisen på et solcelletag ligge mellem 75.000-175.000 kr. Her på siden kan du indhente 3 gratis og uforpligtende tilbud på solceller.
Skrevet af