Salg af strøm fra solceller

Indhold skrevet af: 

Senest opdateret d. 7. juni 2024

Indholdsfortegnelse

Flere og flere danskere ønsker at bidrage til den grønne omstilling i Danmark, og derfor investerer mange i et solcelleanlæg. Det er dog ikke kun en investering, som har en positiv effekt på miljøet og planeten – men det kan også være en økonomisk fordel for de mange solcelleejere.

Hvis du producerer mere strøm, end du kan bruge, så har du nemlig mulighed for at sælge strømmen fra solcellerne – og dermed tjene penge på din overskudsstrøm. 

Men hvordan fungerer salg af strøm fra solceller? Og hvem køber overskudsstrøm? Det kan du blive klogere på lige her.

Med krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

0,00 kr.

Uden krav om elaftale
Prisestimat pr. måned

15,00 kr.

Én regning på overskudstrøm og elaftale
Prisestimat pr. måned

18,75 kr.

Nem håndtering
Prisestimat pr. måned

21,00 kr.

Månedlig udbetaling
Vi samarbejder ikke med Andel Energi.
Prisestimat pr. måned

21,75 kr.

Afregning af din produktion time for time
Prisestimat pr. måned

23,00 kr.

Overstående er estimerede priser, som viser omkostningerne ved at sælge 100 kWh/ måned tilbage til elnettet. Hos alle leverandørerne får du elbørsens spotpris pr. kWh, som skifter hver time. 

Vær opmærksom på, at nogle leverandører tilbyder 0 kr. i månedligt abonnement, såfremt man skifter til en af deres elaftaler. Dette gælder hos Nettopower, Modstrøm og Andel Energi. 

Indholdsfortegnelse

Tjen penge ved at sælge strøm fra solceller

Der er mange fordele ved at investere i et solcelleanlæg. Ikke nok med, at du bidrager til den grønne omstilling i Danmark, så kan du faktisk også tjene penge på at sælge din overskudsstrøm. 

Den grønne omstilling er i fuldt fokus hos mange elselskaber, og derfor tilbyder flere og flere udbydere at opkøbe overskudsstrøm – og det er naturligvis en fordel for dig.

saelge stroem fra solceller

Sådan kommer du i gang med salg af solcellestrøm

Det er faktisk ganske simpelt at komme i gang med salg af overskudsstrøm fra solceller. 

Først og fremmest bør du starte med at undersøge, hvem du kan sælge din solcellestrøm til. Disse udbydere kaldes “produktionselleverandører”, og vi har samlet den fulde oversigt over alle produktionselleverandører i Danmark længere nede på siden.

Når du har fundet den rette produktionselleverandør, skal du indgå en produktionsaftale med leverandøren. Det kan du gøre ved at kontakte leverandøren gennem vores sammenligningsoversigt øverst på denne side. Derefter bliver du typisk bedt om at udfylde en formular, hvorefter du løbende vil blive betalt for din strømproduktion. 

For at du kan sælge din overskudsstrøm tilbage til elnettet, kræver det dog, at du er registreret som strømproducent. Hvis du er i tvivl om, hvordan du registrerer dig, så kan din valgte leverandør hjælpe dig.

salg af solcellestroem

Hvad får man for strøm fra solceller?

Og hvad koster det at sælge strøm fra solceller? Din indtjening fra salg af overskudsstrøm afhænger af, hvilken produktionselleverandør, du vælger. 

Som udgangspunkt bliver du afregnet efter den pågældende spotpris, hvorefter produktionselleverandøren og Energinet fratrækker deres tariffer fra dit salg af overskydende el fra solceller. 

Det kan være en god idé at være opmærksom på, at produktionselleverandørerne har unikke priser, når det drejer sig om salg af solcellestrøm – og det betyder, at priserne kan variere mellem leverandørerne. 

I tabellen længere nede på siden kan du se, hvad de forskellige produktionselleverandører opkræver i balancetarif og månedligt abonnement.

Hvilke elselskaber køber strøm fra solceller?

Hvem kan man sælge strøm til? Når det kommer til salg af el fra solceller, er der en god håndfuld produktionselleverandører, som du kan vælge mellem. Det er helt op til dig at afgøre, hvilken leverandør, du ønsker at indgå en produktionsaftale med.

Der kan som sagt være forskel på priserne for salg af strøm fra solceller, og vi anbefaler derfor, at du sammenligner dine muligheder, før du indgår en aftale.

hvilke elselskaber koeber stroem fra solceller

Oversigt over produktionselleverandører i Danmark

Nedenfor har vi samlet en oversigt over alle produktionselleverandører i Danmark. I tabellen kan du se, hvad de forskellige leverandører opkræver i balancetarif og månedligt abonnement.

Produktionselleverandør Balancetarif* Mdl. abonnement
Vindstød
1,00 øre pr. kWh
0 kr.
Jysk Energi
2,50 øre pr. kWh
21 kr.
Nettopower
4,00 øre pr. kWh
19 kr.
Energy Nordic
3,00 øre pr. kWh
18 kr.**
Modstrøm
5,00 øre pr. kWh
10 kr.
Energi Fyn
3,75 øre pr. kWh
15 kr.**
Andel Energi
3,75 øre pr. kWh
18 kr.

*Balancetarif dækker over det gebyr, som produktionselleverandøren tager for at håndtere købet af overskudsstrømmen. Vær opmærksom på, at Energinet også opkræver tariffer.

**En produktionsaftale hos denne leverandør kræver en aktivt elaftale.

Hvor meget strøm må man sælge?

Der er ingen grænse for, hvor meget solcellestrøm, du må sælge. Du skal dog være opmærksom på, at der til gengæld er en skattefri grænse. 

Ifølge retningslinjerne fra SKAT er de første 7.000 kr. skattefri, når du sælger din overskudsstrøm. Hvis din indtjening overstiger 7.000 kr., skal du betale 60% i skat af det overskridende beløb. 

Lad os sige, at du har tjent 10.000 kr. ved salg af strøm fra solceller. Du skal dermed betale 60% i skat af de 3.000 kr., som overstiger den skattefri grænse. 

Vær desuden opmærksom på, at den skattefrie grænse på 7.000 kr. er pr. person. Det betyder, at et ægtepar må tjene 14.000 kr., før de bliver beskattet af deres indtjening ved salg af overskudsstrøm. 

Vær opmærksom på din afregningsgruppe

Hvis du har planer om at sælge din strøm fra solceller, så kan det være en god idé at undersøge, hvilken afregningsgruppe du tilhører. 

I dag tilbyder de fleste produktionselleverandører nemlig kun produktionsaftaler til dem, som enten tilhører afregningsgruppe 2 eller 3. Som udgangspunkt er det ikke muligt at indgå en produktionsaftale, hvis du tilhører afregningsgruppe 6, da du dermed er omfattet af aftagepligt.

Du har dog mulighed for at opsige din aftagepligt, hvis du ønsker det, hvorefter du frit kan skifte til en anden leverandør.

Er det en fordel at købe og sælge el hos samme leverandør?

Nogle gange kan det være en fordel at samle sin elaftale hos den leverandør, som man sælger sin overskudsstrøm til. Ofte kan leverandørerne nemlig tilbyde en form for pakkeløsning, hvor du får rabat ved at have din produktions- og elaftale samlet hos dem. 

Desuden kræver visse leverandører, såsom Energi Fyn og Energy Nordic, at du har en elaftale hos dem for at kunne få en produktionsaftale.

Disse leverandører tilbyder pakkeløsning:

  • Modstrøm
  • Andel Energi
  • Jysk Energi
  • Nettopower

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan man sælge strøm fra solceller?

Ja, du kan godt sælge strøm fra solceller. Hvis du har overskudsstrøm fra solceller, kan du sælge strømmen til en produktionselleverandør – og du kan dermed tjene penge på salg af el fra solceller.

 

Hvordan sælger man overskydende strøm fra solceller?

Du skal blot finde den produktionselleverandør, som du ønsker at indgå en aftale med. Derefter skal du udfylde en formular hos leverandøren, hvorefter du løbende vil blive betalt for din overskudsstrøm.

 

Hvad får man for at sælge strøm fra solceller?

Det er forskelligt, hvad du kan få for din overskudsstrøm, da det afhænger af den pågældende produktionselleverandør. Som udgangspunkt bliver du afregnet efter den pågældende spotpris, hvorefter leverandøren og Energinet fratrækker deres tariffer.

 

Hvem køber strøm fra solceller?

Det kan være en god idé at skabe sig et overblik over, hvem der køber overskudsstrøm, før du indgår en aftale. De forskellige produktionselleverandører opkræver nemlig forskellige balancetariffer, og vi anbefaler derfor, at du sammenligner dine muligheder, før du indgår en aftale.

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Maria

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.