Hvad koster en kWh?

Indholdsfortegnelse

Hvis du gerne vil holde styr på dit strømforbrug derhjemme eller spare på strømmen, så kan det være en god idé at sætte dig ind i din kilowatt pris og hvad den egentlig dækker over.

Elpriserne ændrer sig time for time, og det kan derfor være svært at afgøre, hvad den gennemsnitlige pris pr. kWh egentlig er. 

Ifølge Forsyningstilsynets seneste elprisstatistik var den gennemsnitlige pris per kWh for en forbruger med et årligt strømforbrug på 4.000 kWh på 2,64 kr. i 4. kvartal i 2023, hvilket er højere end 3. kvartal i 2023, hvor prisen per kWh lå på 2,54 kr.

Hvad-koster-en-kwh

Hvad koster en kWh?

Mange undrer sig nok over “hvad koster 1 kWh egentlig?” – og det kan vi godt forstå. Det kan desværre hurtigt blive lidt af en jungle at navigere rundt i, når man skal forsøge at gemmenskue, hvad 1 kWh koster. 

Som sagt varierer elpriserne konstant, og derfor kan det være svært at gennemskue, hvad elprisen egentlig er. De forskellige elselskaber tilbyder forskellige og konkurrencedygtige elpriser, og der kan derfor være stor forskel på, hvad du betaler per kWh og hvad din nabo betaler. Din pris per kWh fremgår dog altid tydeligt på din elregning.

Typisk koster en kWh mellem 2 og 2,5 kr. pr. kWh inkl. afgifter. Det er dog vigtigt at huske på, at strømmen er variabel, og derfor vil prisen pr. kWh svinge hver time.

 

Hvad koster en kWh i dag?

Som sagt varierer elpriserne konstant, og derfor kan det være svært at gennemskue, hvad elprisen egentlig er. For at gøre det lettere for dig, har vi sammensat en graf, som hurtigt og nemt kan give dig et overblik over, hvad en kWh koster lige nu. Så kan du planlægge dit forbrug derefter, og dermed spare på strømmen.

Hvad koster 1 kWh med afgifter?

Vil du også gerne se, hvad en kWh koster inkl. afgifter? Vores graf ovenfor tager naturligvis forbehold for alle de faktorer, der er forbundet med vores kWh-pris – og det inkluderer også diverse afgifter. I grafen ovenfor kan du derfor se, hvad en kWh koster med afgifter. Vi har inkluderet følgende afgifter med i prisen: elafgiften, tariffer og omkostninger til elselskabet.

Men hvad koster en kWh med afgifter?

Typisk koster en kWh med afgifter mellem 2 og 2,50 kr. pr. kWh. Det er dog vigtigt at huske på, at prisen på strøm svinger hver time, og derfor vil prisen for 1 kWh inkl. afgifter svinge hver time.

Hvad er en kWh?

Hvad betyder kWh? KWh er en forkortelse for kilowatt/hour, hvilket oversættes til kilowatt/time på dansk. En kWh er en måleenhed, som bruges til at måle dit strømforbrug. Hver gang du tænder for et af dine elektroniske apparater derhjemme, så bruger du watt – og helt grundlæggende viser antallet af kWh, hvor mange watt, du har brugt per time. 

Men hvad er en kilowatt time egentlig? Vi har listet de enkelte dele nedenunder:

  • K = kilo, hvilket er det samme som 1.000
  • W = watt, hvilket er en måleenhed for effekt. Watt er et udtryk for, hvor meget energi et elektrisk apparat bruger pr. sekund
  • H = hour, hvilket betyder time på dansk

KWh-beregner – Hvordan regner man kWh-pris?

På alle dine elektriske apparater derhjemme står det angivet, hvor mange kilowatt, de bruger. Dette tal indikerer altså, hvor meget strøm apparatet bruger pr. time i tændt tilstand. 

Men hvordan beregner man kWh prisen? Når man skal beregne en kWh-pris, kan man bruge nedenstående formel:

  • 1.000 / antal watt x timer = kWh

Altså, er kWh et udtryk for, hvor meget energi du bruger og i hvor lang tid. 

Hvorfor er der forskel på elprisen vest og øst for Storebælt?

Det virker måske ikke helt fair, at der skal være forskel på kilowatt-prisen afhængigt af, hvor i Danmark du er bosat – men det er der faktisk en logisk forklaring bag.

Prisen afhænger nemlig af, hvilke el-kabelforbindelser, der dominerer det område, som du bor i. Hvis man bor i Vestdanmark er man forbundet til Tyskland, hvorimod man er forbundet til Sverige, hvis man bor i Østdanmark. 

Prisen er oftest lavere i Vestdanmark grundet brugen af vindkraft fra de mange vindmøller. Er vindforholdene dårlige i en periode, trækkes der strøm fra Tyskland, hvor elprisen er højere end i Norden.

Østdanmark trækker i modsætning strømmen fra Sveriges kabelforbindelser, som er billigere end Danmarks og Tysklands, fordi de er gode til at udnytte vindenergi i Sverige.

hvad-koster-en-kwh

Hvor meget er kWh-prisen steget?

Den samlede kWh-pris er de sidste 10 år steget, og det skyldes primært skatter og afgifter til staten og netselskabet. Ca. 50% af din elregning går til staten, 15% netselskabet og 35% går til selve strømmen.

I grafen nedenfor kan du se stigningen i kWh-prisen fra januar 2022 og til nu. 

Hvor mange kWh bruger en husstand?

Hver kvartal udgives der en elprisstatistik, som viser den gennemsnitlige elpris pr. kWh for det seneste kvartal. Prisen vises for et gennemsnitsforbrug på 4.000 kWh årligt. 

Det er muligt at se kWh prisen helt tilbage fra 2016.

For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er et almindeligt typisk elforbrug ca 4.000-4.500 kWh om året.

Vil du se kWh prisen time for time?

Gennem Elberegner-appen får du mulighed for at følge kWh-priserne time for time. Så kan du planlægge dit forbrug efter de billigste kWh-priser, og dermed spare på strømmen.

Du kan downloade appen til App Store og Google Play her.

Vil du se kWh prisen time for time?

Gennem Elberegner-appen får du mulighed for at følge kWh-priserne time for time. Så kan du planlægge dit forbrug efter de billigste kWh-priser, og dermed spare på strømmen.

Du kan downloade appen til App Store og Google Play her.

Hvad kan jeg få for en kWh?

Selvom du nu er blevet klogere på hvad en kWh er og hvad det betyder, kan det stadig godt være svært at vurdere, hvor meget man kan få ud af en enkelt kWh.

Nedenunder har vi opstillet nogle praktiske eksempler på, hvad du kan gøre for én kWh

Du kan se TV i 7 timer
Du kan bruge din bærbar i 48 timer
Du kan tilberede aftensmad én gang
Du kan bruge vaskemaskinen én gang
Du kan stryge tøj i 22 timer
Previous slide
Next slide

Hvad bruger mest strøm?

Nu hvor du er kommet omkring hvad en kWh er, er du sikkert interesseret i at vide hvad du egentlig bruger mest strøm på. Som tidligere nævnt, bruger du strøm – og dermed kWh hver gang du tænder et elektrisk apparat i dit hjem. Du bruger også strøm passivt ved blot at have dit køleskab tændt og varme, som man ikke rigtig kan undvære på daglig basis.

På din elregning kan du kun se et overordnet blik over hvor meget strøm du bruger, og dermed ikke hvilke apparater der sluger mest strøm. Hvis du vil have et mere præcist billede kan du anskaffe dig en energimåler, som er et redskab der måler strømmen for ét enkelt produkt. Energimåleren placeres mellem stikkontakten og det elektriske apparat, og kan så fortælle dig præcist hvor meget strøm apparatet forbruger. Du kan på den måde opspore eventuelle el-syndere rundt omkring i dit hjem.

Der findes mange forskellige energimålere på markedet, men de kan overordnet set det samme – at fortælle dig præcist hvor meget el et givent elektrisk apparat bruger.

Hvor meget betaler jeg pr. kWh?

Det er de færreste, der på stående fod ved hvad de betaler for en kWh, da det for de fleste ikke er noget de tænker på i dagligdagen. Er du i tvivl om hvad du betaler pr. kWh kan du tjekke din elregning eller årsopgørelsen for dit elforbrug, hvor du kan se prisen for hele dit forbrug samt hvad du betaler pr. kWh.

Det er forskelligt fra elselskab til elselskab, hvad en kWh koster. Hvor meget el du bruger, er naturligvis afhængig af hvilken energikilde du har. Om det er elvarme, jordvarme, varmepumpe eller en anden opvarmningsform påvirker din elregning, og du kan med fordel overveje om du bør skifte energikilde.

hvad-koster-en-kwh

Hvem kan få reduceret sin elafgift?

For at være kandidat til at få reduceret sin elafgift kræver det først og fremmest at ens husstand er opvarmet via en elektrisk energikilde, såsom en varmepumpe, elvarme eller jordvarme.

Inden du får forventninger op omkring at kunne få reduceret din elregning, bør du tjekke at du ikke allerede får reduktion. Det kan du tjekke på side 2 af din elregning under “Reduceret elafgift”.

Selvom du er kandidat til at få reduceret din elafgift, sker det ikke nødvendigvis automatisk. Man skal nemlig have registreret sin varmekilde som værende elvarme hos BBR. BBR er Bygnings- og boligregistret, som opbevarer oplysninger om alle Danmarks grunde, bygninger, tekniske anlæg og private boliger. Som ejer er du altid selv ansvarlig for at sikre at disse oplysninger er angivet korrekt i registret.

Du skal hos BBR angive den præcise energikilde, dvs. om det eksempelvis er jordvarme eller varmepumpe. Er det angivet forkert, skal du anmode om at få ændret det, før du kan få reduceret din elafgift.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget koster 1 kWh?

Er du også i tvivl om, hvad en kilowatt koster? Vores kWh-priser skifter hver time, og det er derfor svært at give et konkret svar på prisen på 1 kWh. I 4. kvartal af 2023 var den gennemsnitlige pris per kWh 2,64 kr. ved et årligt forbrug på 4.000 kWh.

 

Hvor meget er en kWh?

KWh står for “Kilowatt/time”, og det indikerer, hvor mange watt dine elektroniske apparater bruger i timen. Én kWh er lig med 1.000 watt.

 

Hvad koster 1 kWh lige nu?

Her på siden har vi indsat en graf, der viser kWh-priserne i løbet af dagen. Så kan du hurtigt og nemt holde øje med, hvornår du kan få en billig kWh-pris, og dermed planlægge dit forbrug derefter.

Skrevet af

Maria
Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen. Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig. Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Vil du have billig strøm?

Vidste du, at mange elselskaber tilbyder introtilbud, hvor du kan få strøm til billige penge?

Vil du også have billig strøm? Så udforsk de forskellige introtilbud ved at trykke på knappen nedenfor 👇🏼

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.