Reduceret elafgift | Hvornår kan man få reduceret sin elafgift?

Indholdsfortegnelse

Kender du til muligheden for reduceret elafgift på din elregning? Ellers bør du lige læse med her. Vi gør dig nemlig endnu klogere på, hvad reduceret elafgift er, hvornår du kan få det, og hvad du skal gøre for at få gavn af det.

En stor del af din elregning går faktisk til afgifter på strøm, og det er der en helt speciel grund til. Formålet med afgifterne er nemlig at få forbrugerne til at tænke mere over deres elforbrug. Det er et klimavenligt valg fra politikerne i Danmark, da vi i Danmark gør meget for at blive endnu grønnere. Det er altså en politisk aftale lavet af politikerne og ikke dit elselskab.

Reduceret afgift på visse energiformer

Du kan få reduceret afgift på din elregning, hvis du anvender elvarme i din bolig. Det er gjort for at give danskere incitament til at bruge el og grøn energi som opvarmningsmetode, da det er en bedre løsning for klimaet.

 

Reduceret elafgift med en varmepumpe

Overvejer du at skifte til elvarme ved blandt andet at anskaffe dig en varmepumpe? Så kan du få reduceret elafgift i 2022 for private. Dette vil også være en mulighed for dig i 2023, men det kræver, at du opfylder kravene for den reducerede elafgift, og det starter altså med, at du bruger el som opvarmningsmetode i din bolig.

få-reduceret-elafgift

Kan jeg få reduceret min elafgift i mit sommerhus eller fritidsbolig?

Ja, det kan du. Hvis du ejer et sommerhus eller en fritidsbolig, der opvarmes med el og opfylder de resterende krav, kan du også tage imod tilbuddet om reduceret afgift på strøm. Reglerne er nemlig præcis de samme som for din almindelige bolig, så du kan også få afgiften på dit sommerhus og fritidsbolig.

 

Hvad er kravene for at få reduceret elafgift?

Hvis du skal have refusion af elafgift på din bolig, skal din bolig opvarmes af el, og du skal forbruge mere end 4.000 kWh om året i den pågældende bolig. Det vil sige, at hvis du er ejer af et sommerhus eller en fritidsbolig, skal du altså forbruge mere end de 4.000 kWh på hver bopæl, hvis du skal have reduceret elafgift på begge boliger. Du kan altså ikke lægge elforbruget af de to boliger sammen for at overstige de 4.000 kWh.

 

Kriterier for reducerede elafgifter

Udover ovenstående krav for at kunne modtage reducerede elafgifter, er der også en række andre kriterier, der skal opfyldes:

  • Boligen skal opvarmes af en godkendt el-metode. Det kan være varmepumpe, jordvarmeanlæg, elpaneler og andre elopvarmningsformer.
  • Bolig skal være registreret som helårsbolig, sommerhus eller feriebolig hos Bygnings- og Boligregistret.
  • Du kan anvende forskellige opvarmningsmetoder, men el skal være registreret som boligens primære opvarmningsmetode.
  • Din elleverandør skal vide, at du anvender elvarme i din bolig.

Sådan søger du om reduceret elafgift

For at få del i de reducerede elafgifter kan du anvende de følgende steps:

  • Vær sikker på, du ikke allerede får reduceret elafgift. Den kan du se på din elregning.
  • Undersøg om boligen er registreret i BBR, og om du har registeret el som din primære opvarmningsmetode.
  • Kontakt din elleverandør, og udfyld deres ansøgningsformular på deres hjemmeside.

Reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft

Hvis du har opfyldt kravene for reduceret elafgift i 2021 og 2022, men ikke har modtaget tilbuddet, kan du faktisk søge med tilbagevirkende kraft. Det kræver dog, at du kan dokumentere, at kravene har været opfyldt i din bolig. Du kan maksimalt søge for tilbagevirkende kraft for tre år tilbage.

 

Reduceret elafgift 2022 satser

Du kan se satser for reduceret elafgift for 2022 og 2023 nedenfor:

2022 satser 2023 satser
0,8 kr. pr. kWh
0,8 kr. pr. kWh

Udviklingen i reduceret elafgift gennem årene

Elafgiften udvikler sig hele tiden. Det kan derfor være lidt svært at finde ud af, hvor meget du egentlig kommer til at betale i elafgifter, og hvor meget du kan få med reducerede elafgifter. Nedenfor kan du udviklingen af elafgifter i Danmark i årene fra 2016-2022.

År Sats for elafgift
2016
88,5 øre pr. kWh
2017
91,0 øre pr. kWh
2018
91,4 øre pr. kWh
2019
88,4 øre pr. kWh
2020
89,2 øre pr. kWh
2021
90,0 øre pr. kWh
2022
90,3 øre pr. kWh

Refundering af strøm til opladning af elbil

Du kan også få refusion af elafgift på din elbil. Det skyldes, at staten ønsker, at du bruger en grønnere løsning som dit transportmiddel. Det er nemlig langt bedre for klimaet, hvis vi kan udskifte de fossile brændstoffer med el. Du skal bare være sikker på at registrere din bil og være sikker på, at du kender strømforbruget på din transport. Vær dog opmærksom på, at du kun kan få en refusion af elafgiften.

reduceret-elafgift-elbil

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvad kan man få reduceret pr. kWh i 2022?

Ifølge Skatteministeriet ligger den reducerede elafgift på 0,8 øre pr. kWh i 2022.

 

Hvilke energiformer kan man få reduceret elafgift på?

Du kan få reducerede elafgifter på energiformer, der omhandler el. Det kan blandt andet være varmepumper, solceller og elvarme fra jordanlæg.

Vil du også have billig strøm?
Find de billigste elpriser lige her

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.