Er du også i tvivl om, hvordan du skal forstå din elregning? Din elregning består af flere forskellige elementer, og det kan derfor hurtigt blive en stor opgave at gøre sig klog på, hvordan man skal aflæse sin elregning.
I dette indlæg kan du blive klogere på, hvordan du aflæser og forstår din elregning. Derudover kan du også læse mere om, hvilke elementer, du selv kan påvirke, så du kan få en lavere elregning.
Tjek din elregning – sådan gør du
Når du modtager din elregning, kan du se dit samlede elforbrug for den afregningsperiode, som elregningen dækker over. Du bliver typisk afregnet månedligt, kvartalsvis eller årligt.
På din elregning kan du se de forskellige elementer, som tilsammen udgør din samlede elregning. Her kan du bl.a. se, hvad du har betalt for den rene strøm, tillæg og gebyrer og faste udgifter til staten og netselskabet.
Elregningen udspecificerer altså dit forbrug helt ned i detaljen, så du kan se, hvad du har betalt til.
Hvad består din elregning af?
Din elregning består som sagt af flere forskellige poster, som til sammen udgør din samlede elregning.
Til højre har vi udarbejdet et eksempel på en elregning, så du kan få fornemmelse af, hvordan den kan se ud. Det er dog vigtigt at huske på, at elregningens opbygning kan afhænge af dit elselskab, og der er derfor mange variationer af en elregning.
Posterne kan desuden variere en smule fra selskab til selskab, da de kan have forskellige navne.
Som du kan se på den fiktive elregning til højre, så bliver dit forbrug opgjort ud fra de forskellige poster. Her kan du bl.a. se, hvor mange kWh du har brugt for den rene strøm, og hvad dette kommer til at koste dig.
Du kan også se, hvor meget du skal betale i elafgift, tariffer, skatter og andre afgifter, som bliver beregnet ud fra dit samlede kWh-forbrug for aflæsningsperioden.
Til sidst på elregningen kan du se, hvad din samlede elregning kommer til at lyde på for aflæsningsperioden. Til sidst lægges alle de forskellige poster sammen, så du får en samlet pris for dit forbrug i perioden.
Det betyder de forskellige poster på din elregning
Som udgangspunkt vil der være 5 forskellige poster, som udgør din elregning. I særlige tilfælde kan der dog også være flere poster.
- Den første post er dit elforbrug
Denne post viser, hvor meget strøm, du har brugt i aflæsningsperioden. Forbruget er opgjort i kWh efterfulgt af en pris pr. kWh.
Du har mulighed for at påvirke denne post – så hvis du ønsker en lavere elregning, kan det være en god idé at undersøge dine muligheder for en billig elaftale. - Den næste post er dit elabonnement
Du betaler et fast abonnement til dit elselskab, som giver dig mulighed for at være medlem hos dem. Denne post har du også mulighed for at påvirke. Stort set alle elselskaber opkræver nemlig et abonnementsgebyr, men det er dog forskelligt, hvad beløbet lyder på. Det kan derfor være en god idé at undersøge, hvem der har det laveste abonnement, så du kan spare penge. - Den tredje og fjerde post er transport og distribution af el
Denne post kaldes også “nettarif”. Det dækker over den pris, som du betaler til det netselskab, som ejer kablerne i dit boligområde. Det er nemlig netselskabet, som sørger for at transportere strømmen hjem til dig – og det skal du naturligvis betale for. Derudover vil du også betale et mindre beløb, som dækker over dit net-abonnement. Du har ikke mulighed for at påvirke denne post. - Den femte post er elafgiften
En del af din elregning består også af afgifter, som bliver opkrævet på vegne af staten. Elafgiften er en statslig afgift, som bliver beregnet på baggrund af dit kWh-forbrug. Du har ikke mulighed for at påvirke denne post.
Ovenstående poster vil altid være en del af din regning for strøm. På nogle elregninger vil der eksempelvis også være en post til “grøn el” eller “reduceret elafgift” – men ovenstående poster vil som udgangspunkt altid være en fast del af din elregning.
Hvor kan jeg se min elregning?
“Hvor finder jeg min elregning?”. Hvis du gerne vil tjekke dine elregninger, er det heldigvis ganske simpelt at gøre.
Der er nemlig flere måder, hvorpå du kan se din elregning. Afhængig af, hvorvidt du afregner månedligt, kvartalsvis eller årligt vil du modtage en faktura, som dækker over dit forbrug i aflæsningsperioden. Denne faktura får du tilsendt fra dit elselskab, så du løbende kan holde styr på dit forbrug.
Du kan dog også logge ind på din egen profil på elselskabets egen hjemmeside. Her kan du nemlig altid tilgå alle dine elregninger, som du har modtaget imens du har været kunde hos selskabet.
Hvor mange gange betaler man el om året?
Hvor ofte betaler man el? Det afhænger af, hvilket strømprodukt du har købt hos dit elselskab. I dag kan du nemlig frit vælge, hvorvidt din elregning skal komme hver måned, hver kvartal eller hvert år.
Hvis du eksempelvis vælger et elselskab med månedlig betaling, vil du modtage din elregning hver måned. Hertil kan du også vælge, hvorvidt du ønsker at afregne aconto eller for dit faktiske forbrug.
Der kan være fordele ved at vælge alle afregningsmetoderne, og du kan derfor med fordel gøre dig nogle overvejelser om, hvordan du ønsker at afregne din elregning. Hvis du foretrækker at afregne på en anden måde, kan du hurtigt og nemt skifte elselskab.
Hvornår kommer elregningen?
Hvornår betaler man el? Hvornår du modtager din elregning vil variere afhængig af det pågældende elselskab. Det er nemlig forskelligt, hvornår elselskaberne sender deres faktureringer ud til deres kunder. Desuden afhænger det i høj grad også af, hvorvidt du afregner månedligt, kvartalvist eller årligt.
Du vil dog typisk modtage din elregning midt på måneden med en betalingsfrist gældende til den første hverdag i den efterfølgende måned. Så har du altid god tid til at sørge for, at din elregning bliver betalt til tiden – hvis den ikke bliver det, vil du nemlig modtage en rykker.
Beregn din kommende elregning
Vidste du, at du nemt kan holde styr på, hvor meget strøm du har brugt indtil videre? Og dermed holde øje med, hvad din kommende elregning kommer til at opkræve?
Det kan give en vis tryghed i økonomien, når man kan holde styr på sin kommende elregning – og det er heldigvis ganske simpelt.
Du kan beregne din kommende elregning på flere måder, men den nemmeste og hurtigste metode er at bruge en elpriser app. Her kan du nemlig tilknytte din elmåler, så den kan trække data ud vedrørende dit strømforbrug – og dermed kan du hurtigt og nemt følge din kommende elregning.
I sådan en app kan du typisk også følge elpriserne time for time, så du kan se, hvornår det er billigst at bruge strømmen.
Hvad sker der, hvis du ikke betaler din elregning til tiden?
Har du glemt at betale din strøm til tiden? Så vil du med stor sandsynlighed modtage en rykker fra dit elselskab. Elselskabet vil sende dig tre rykkere, hvis du fortsætter med at glemme at betale regningen på 100 kr. pr. styk. Der skal gå 10 dage mellem hver rykker, de sender til dig.
Elselskabet kan derudover sende kravet til inkasso ved at varsle det til dig 10 dage før. Du har dermed de 10 dage til at betale regningen.
Dit elselskab kommer ikke til at lukke for din strøm, medmindre de har grund til at tro, at du heller ikke vil betale din elregning i fremtiden. Det er derfor en god idé at få betalt regningen hurtigst muligt, hvis du har glemt det.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Kan jeg påvirke min elregning?
Din elregning består af flere forskellige poster, hvor du kan påvirke nogle af disse. I bund og grund har du kun mulighed for at påvirke den pris pr. kWh, som du betaler til dit elselskab og dit abonnement til selskabet. Du kan ikke påvirke resten af posterne.
Hvor kan jeg se min elregning?
Du vil altid modtage en elregning fra dit elselskab, når det er tid til, at du skal opkræves for dit forbrug. Du modtager ofte din elregning per mail eller i e-boks. Alternativ kan du også tilgå dine seneste elregninger, hvis du logger ind på din profil på elselskabets hjemmeside.
Hvor tit betaler man el?
“Hvornår betaler man el?” Det er et godt spørgsmål. Det afhænger nemlig af, hvordan du bliver afregnet hos dit elselskab. I dag kan du nemlig blive afregnet månedligt, kvartalvist eller årligt.
Skrevet af