Grøn energi

Sammenlign elselskaber og se om du kan finde en billigere elpris på din adresse ud fra dit estimerede forbrug.

1.000+

Mdl. brugere

30+

Elaftaler

2 ud af 3

Kan spare ved at skifte

Udvalgte udbydere
Priserne er senest opdateret: 17. juni 2024

Nedenfor har vi samlet et udvalg af elselskaber, som kan tilbyde grøn strøm. 

Indhold skrevet af: 

Senest opdateret d. 7. juni 2024

Indholdsfortegnelse

Når det kommer til den grønne omstilling, er en af de helt tunge poster vores forbrug af energi. Energi kommer blandt andet til udtryk i form af elektricitet og opvarmning, og vil du lære mere om emnet, er du landet det helt rigtige sted. I artiklen her giver vi dig nemlig et indblik i, hvad der tales om, når grøn energi er på dagsordenen.

Du kan også blive klogere på, hvilke former for grønne energikilder du kan få tilskud til, så din husstand bliver mere miljø- og klimavenlig.

Hvad er grøn energi?

Grøn energi står som modsætning til det, der kaldes sort energi. Grøn energi er nemlig vedvarende, hvilket vil sige, at den ikke slipper op, og så er den god for vores klode, som får lettere ved at holde en grøn natur vegetationsrig og sund. Når grøn energi står som alternativ til sort, hænger det sammen med et sigte mod den mindst mulige udledning af drivhusgasser.

Sort energi dækker nemlig over de fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas, der alle har det tilfælles, at de skal brændes af for at producere energi til forbrug af el og varme.

De fossile brændstoffer er også en modsætning til grøn energi, fordi de ikke er vedvarende. Det betyder, at når der ikke kan pumpes mere olie op fra undergrunden, er der bare ikke mere tilbage. Man kan ikke bare skaffe mere, da fossile brændsler produceres over en årrække på flere millioner år.

Grøn energi er til gengæld vedvarende, fordi det er en udnyttelse af de ressourcer, som ikke kan slippe op, fx vind, solstråler, vandkraft og afbrænding af biomasse til biogas.

Omstillingen til grøn energi er for almindelige borgere i høj grad et spørgsmål om mange bække små. Er vi alle med, kan vi sammen gøre en forskel.

For en almindelig dansk husstand betyder det, at man må starte med at kigge på, hvilken form for energiløsning man bruger til opvarmning. Mange ældre huse har eksempelvis opvarmning med oliefyr eller naturgasafbrænding.

Hvad er grøn energi

Vælger du at byde den grønne omstilling velkommen, findes der en række alternativer til olie- og gasopvarmning, som du kan tage et nærmere kig på:

 • Træpillefyr
 • Biogas
 • Klimaanlæg
 • Jordvarmepumpe
 • Luft til luft-varmepumpe
 • Luft til vand-varmepumpe
 • Solceller.

Inden du vælger en bestemt løsning, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad din bopæl kan trække af energiløsninger. Selvom det kan være fristende kun at kigge på prisen over en given periode, kan der være et andet manuelt arbejde forbundet med den ene form frem for en anden.

Træpiller er eksempelvis billigere end solceller her og nu, men de kræver en anden slags vedligeholdelse ud over arbejdet med at fylde pillerne på fyret.

Udvalg af grønne elselskaber

Ønsker du at bruge klimavenlig strøm, kan det være en fordel for dig at vide lidt om, hvad der findes af selskaber på markedet. 

Nedenfor har vi samlet en oversigt over elselskaber med grøn strøm på Billig-Strøm.dk.

Trustpilot
4.7/5
Trustpilot
4.5/5
Trustpilot
3.4/5
Trustpilot
3.2/5
Trustpilot
4.2/5
Trustpilot
4.5/5
Trustpilot
4.4/5
Trustpilot
3.7/5
Trustpilot
4.6/5

Uanset hvilket selskab du vælger til grøn elforsyning, skal du være opmærksom på, at der er dele af prisen, som du ikke kan slippe udenom. Det gælder afgifter og transport af strøm. Det, som du skal have for øje, er, at det enkelte selskab kan være billigere eller dyrere af forskellige årsager.

 

Grøn energi kan ikke kun skabe elektricitet

En af de helt store forskelle, som man som borger eller husstand kan gøre, er at skifte til grøn energi, når det kommer til opvarmning af boligen. Grøn energi kommer nemlig fra mange forskellige kilder, hvilket betyder, at du ofte kan vælge mellem sol-, vind-, vand- og jordenergi i form af pumper og celler.

Derudover er afbrænding af biomasse til biogas også et miljøvenligt alternativ til de fossile brændstoffer, da produktionen af kuldioxid og andre drivhusgasser bliver indsamlet i stedet for at blive sendt ud i atmosfæren.

Ved at tænke på hvad grøn energi er, kan du få rigtig meget ud af at skifte energiforsyning til et klimavenligt alternativ. Foruden varmen i boligen kan den grønne energi nemlig også bruges til at varme vand op, så der er varmt vand i hanen og mulighed for at tage et varmt bad. Begynder du derfor at tænke i grøn energi, kan du være med til at spare miljøet for en masse udledning af drivhusgasser – særligt hvis du skifter afbrænding af fossile brændstoffer ud med grønne alternativer.

 

Bæredygtig energi

Når vi taler udvinding af bæredygtig energi, taler vi om, at vi ikke udvinder energi og råstoffer, som ikke kan erstattes. Bæredygtig energi er altså det samme som grøn energi og handler om ikke at pine jordkloden mere end nødvendigt. Energiformer som sol og vind er eksempelvis CO2-neutrale, når først teknologien i form af celler og vindmøller er produceret og installeret. En anden bæredygtig energiform er biogas, hvor man bruger restproduktet af den afbrændte biomasse som plantegødning og jordforbedringsmiddel.

Grøn el – hvad er fordelene?

Fordelene vedrørende grøn strøm handler særligt om det reducerede klimaaftryk, vi som mennesker er med til at sætte på vores planet. Derudover er grøn el set over en længere periode ofte billigere end sort, fordi den vedvarende energi er uudtømmelig.

Den mest markante ulempe er den manglende mulighed for at lagre produceret grøn strøm. I perioder med stillestående vindmøller kan man eksempelvis ikke kompensere ved at have lagret strøm, hvor en storm virkelig har fodret turbinerne i møllerne med bevægelsesenergi.

Fordele ved grøn energi:

 • En nemmere og hurtige måde at opvarme din bolig
 • Miljøvenlig løsning til din varme- og elforsyning
 • Store besparelser på varmeregningen
 • Lave driftsomkostninger og nem vedligeholdelse

Få tilskud til grønne løsninger

Er du interesseret i at få installeret en grøn energiløsning, kan du i nogle tilfælde nyde godt af et energitilskud. Med et energitilskud kan det være lettere at se ind i en større udgift. Om du kan få tilskud, afhænger af den løsning, som du i sidste ende vælger, men herunder har vi listet mulighederne for dig.

 • Jordvarme – oftest får du fradrag eller økonomisk tilskud ved installation af en pumpe inkl. jordslange. Du skal dog være opmærksom på, at kloakinspektion ikke plejer at være en del af tilskuddet.
 • Varmepumpe – fradrag og tilskud gives her typisk i forbindelse med udskiftning af fjernvarmeenheder eller anden renovation.
 • Isolering – her kan du få tilskud eller fradrag i forbindelse med efterisolering af eksisterende arbejde, fx isolering af tag eller hulmur. Isolering indbefatter også udskiftning af vinduer.
 • Solceller – du kan få tilskud til solceller, hvis der er tale om renovering eller andet arbejde af eksisterende solfangere. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan få tilskud, hvis du allerede får tilskud andre steder fra til dit projekt.
 • Gasfyr – reparerer eller udskifter du en gasfyrskedel, kan du få tilskud eller opnå fradrag. Det gælder dog ikke fastbrændselskedler, træpillefyr, oliefyr, biomassefyr eller biokedelfyr.

Inden du går i gang med at skifte til en grønnere løsning, skal du huske at undersøge, om du kan få tilskud eller fradrag. Det skal du nemlig søge om, inden arbejdet går i gang.

Grøn energi i Danmark

Hvor meget af Danmarks energi er egentlig grøn? I Danmark kan vi bryste os af at være blandt verdens førende, når det kommer til grøn energi. Vi har solceller, men pga. vores geografiske placering har vi ikke samme antal af solskinstimer som på sydligere himmelstrøg.

Til gengæld er vi helt i top, når det kommer til vindenergi. Vi har nemlig masser af vindmølleparker, der producerer grøn strøm i stor stil. Bl.a. kan Horns Rev 3 nævnes. Denne vindmøllepark er placeret i Vesterhavet og producerer med sine 49 havvindmøller op mod 407 megawatt. Det svarer til, at denne ene park kan dække det årlige strømforbrug for 425.000 danske gennemsnitshusstande.

Faktisk dækkede vindenergi i det hele taget næsten halvdelen af landets elforbrug i 2019.

Uanset om man er til den ene eller anden form for energiforbrug, er der ingen tvivl om, at den grønne omstilling er nødvendig. For selvom man måtte synes, at klimaet og miljøet ikke er værd at lægge en indsats i, gør vores forbrug, at vi på et tidspunkt vil være nødt til at kigge os om efter andre forsyningskilder – der er nemlig ikke olie, gas og kul til evigt brug.

Grøn strøm

Bliv mere klimavenlig med en grøn elforsyning

Du kan blive en mere grøn forbruger ved at skifte til en grønnere energikilde. Du kan bl.a. lade dig inspirere af nogle af listerne længere oppe i artiklen.

Du kan også blive grønnere ved at tænke mere cirkulært. Er der noget i dine forbrugsvaner, der kan genbruges i stedet for kun at blive brugt en enkelt gang? Måske kan bagepapir bruges flere gange, eller måske skal du huske en rygsæk til dine varer i stedet for at købe en plasticpose, når du handler.

Overvej også dine transportvaner. Er det altid nødvendigt at tage bilen, eller kan cyklen blive en større regelmæssighed? Er alle ferier betinget af en flyvetur, eller kan mere lokale feriemål være en løsning?

Dansk mål om uafhængighed af fossile brændstoffer

I Danmark arbejder vi med en ambition om at blive uafhængige af fossile brændstoffer senest i 2050. Det betyder en øget investering i de vedvarende energikilder, ligesom delmålet om 70 % reduktion af CO2 skal nås til 2030.

Vi har derfor øget fokus på at kunne producere nok grøn energi, så alle i landet kan bruge el og varme uden det store klimaaftryk, som fossile brændstoffer er skyld i. Eksempelvis har vi en ambition om større fokus på den cirkulære tankegang, hvor biogas bliver en del af løsningen. Her udledes nemlig ikke mere CO2, end hvad der ville blive gjort, hvis biomassen var formuldet eller rådet af sig selv.

 

Førende eksportører af grøn energiteknologi

I Danmark har vi en lovgivning, der tilgodeser grøn teknologi. Det er både miljø-, klima- og forretningsmæssigt en fordel, og det placerede os faktisk i 2017 på en førsteplads, da det kom til udviklingen af grønne energiidéer og -teknologier.

Her til lands er vi nemlig gode til at handle på vores grønne idéer ved at skabe arbejdspladser og gøre grøn energi til gode handler via eksport og kommercielle produkter.

Eksempelvis løb den samlede eksport inden for grøn teknologi og energiservice op i hele 85 mia. kr. Af hele Danmarks eksport udgjorde grøn energi faktisk mere end 11 %. Teknologi, der både bliver udviklet og produceret i Danmark, er bl.a. fjernvarmesystemer og produktion af vindmøller.

Mht. priser på grøn energi afhænger din regning af, hvad du har aftalt med dit forsyningsselskab, men du skal altid regne med, at afgiften er den samme uanset selskabet. Der, hvor er der er penge at spare, er prisen på den rene strøm, som kan variere fra selskab til selskab.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er grøn strøm?

Grøn el er en betegnelse for strøm udvundet af vedvarende energikilder.

 

Er der grøn energi i fremtiden?

Det kan du være helt sikker på. Efterhånden som de fossile brændsler slipper op, vil grøn energi i højere og højere grad blive en del af vores hverdag.

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Maria

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.