Hvor meget strøm bruger et TV?

Indholdsfortegnelse

I dagligdagen bliver fjernsynet flittigt brugt – det kan nemlig stå for den perfekte underholdning, når aftenen skal stå i afslapningens tegn. I disse tider, hvor elpriserne er svingende, er vi dog blevet mere bevidste om vores elforbrug, og vi forsøger derfor ihærdigt at spare på strømmen, hvor vi kan.

Men ved du egentlig, hvor meget strøm dit TV bruger? I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvor meget strøm et TV bruger og hvordan du kan minimere fjernsynets strømforbrug.

Hvad koster det at have et TV tændt?

Det kan være svært at sige, hvor meget strøm et fjernsyn bruger – det afhænger nemlig af flere faktorer. Har du eksempelvis et ældre fjernsyn, vil det være mere energikrævende end et nyere fjernsyn. 

Som udgangspunkt afhænger fjernsynets strømforbrug af følgende faktorer:

Et moderne LED Smart-TV med 55’’ skærm kan eksempelvis bruge omkring 140 kWh om året, hvorimod et ældre plasma-TV med samme skærmstørrelse kan bruge op til 900 kWh om året. 

Skærmstørrelsen har dermed også meget at skulle have sagt, når det drejer sig om fjernsynets strømforbrug. Et TV med 65’’ skærm vil nemlig koste næsten dobbelt så meget som et TV med 43’’ skærm.

Hvad koster et TV i strøm?

I den vejledende tabel nedenfor kan du se, hvor meget strøm fjernsynet bruger i timen fordelt efter alder. I tabellen antages det, at prisen pr. kWh er 3,21 kr.

TV 45-60'' (ca. 10 år) TV 45-60'' (ca. 5 år) TV 45-60'' (nyt)
Forbrug i watt
275,8 watt
96,9 watt
74,5 watt
Pris i timen
2,64 kr.
0,31 kr.
0,23 kr.
Pris om måneden
81 kr.
9 kr.
7 kr.
Pris om året
966 kr.
114 kr.
87 kr.
Årlig besparelse ved at skifte til Energimærke E
756 kr.
43 kr.
0 kr.

Beregn, hvor meget strøm dit TV bruger

Hvor meget strøm bruger et TV på standby?

Selvom du har slukket for dit TV, så bruger det stadig strøm. Når du slukker for TV’et på fjernbetjeningen, bliver det nemlig ikke fuldkommen slukket, men det står i stedet på standby. Standbystrøm kan sammenlignes med, at dit TV går i dvale – og det bruger derfor stadig strøm. 

Det er forskelligt, hvor meget standby strøm de forskellige TV’er bruger, da det afhænger af flere faktorer. Et nyere LED TV bruger eksempelvis 40 kWh pr. år i standby strøm. Hvis du har et ældre TV, vil standbyforbruget dermed være højere. 

Hvis du gerne vil spare penge på elregningen, kan det derfor være en god idé at slukke direkte på stikkontakten, når du ikke længere skal se fjernsyn.

Sådan sparer du på TV’ets strømforbrug

I disse tider er der vist ingen, der har lyst til at betale mere i strøm end højst nødvendigt. Derfor har vi nedenfor samlet nogle gode råd til, hvordan du kan minimere fjernsynets strømforbrug. 

  • Gå efter et OLEC- eller LCD TV, som er energieffektive TV’er
  • Skift til et fjernsyn, der som minimum har energimærke E
  • Sluk for TV’ets backlight og skru ned for lysstyrken
  • Slå HDR-funktionen fra
  • Find de billigste elaftaler ved at sammenligne elpriserne
  • Sluk direkte på stikkontakten, når du ikke skal se TV mere
tv-stroemforbrug

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster et TV i strøm i timen?

Hvor meget strøm et tv bruger i timen afhænger af flere faktorer. Et nyere TV med 45-60’’ koster omkring 0,23 kr. i timen, hvorimod et ældre TV med samme skærmstørrelse kan koste omkring 2,64 kr. i timen.

 

Hvad koster det at have et TV på standby?

Det er forskelligt, hvor meget strøm et TV bruger, når det står på standby. Et nyere LED TV kan eksempelvis bruge 40 kWh pr. år i standby strøm. Et ældre TV vil derimod have et højere standbyforbrug.

 

Hvor mange watt bruger et fjernsyn?

Det er forskelligt, hvor mange watt et TV bruger. Et nyere fjernsyn med 45-60’’ kan bruge omkring 74,5 watt i timen, hvorimod et ældre fjernsyn med samme skærmstørrelse kan bruge omkring 275,8 watt i timen.

Skrevet af

Maria
Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen. Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig. Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.