Skift elselskab – Sådan skifter du el leverandør

Indholdsfortegnelse

Overvejer du at skifte elselskab, men er du usikker på, hvordan det fungerer, og om det overhovedet kan betale sig? Heldigvis er det i dag både nemt og hurtigt at skifte elselskab – og det kan i mange tilfælde også spare dig penge på elregningen. 

I denne guide gennemgår vi, hvordan du skifter elselskab hurtigt og nemt, hvad du skal være opmærksom på, når du skal skifte energiselskab. 

 

Kan man skifte elselskab?

Ja, du kan skifte elselskab – og det er faktisk både nemt og hurtigt. I Danmark har vi et frit elmarked, hvilket betyder, at du frit kan vælge mellem forskellige elselskaber. Når du skifter elselskab, er det vigtigt at være opmærksom på vilkårene i din nuværende aftale, herunder om du er bundet af en bindingsperiode, og om der er nogen opsigelsesfrist.

Hvordan skifter man elselskab?

At skifte elselskab er en enkel proces, som de fleste kan klare hurtigt og nemt. Her får du en guide, der forklarer trin-for-trin, hvordan du gør, og hvad du skal være opmærksom på, så du trygt kan skifte el leverandør. 

  1. Tjek dit nuværende forbrug og aftale
    Det er en god idé at starte med at undersøge, hvad dit årlige elforbrug ligger på. Du bør også undersøge, hvad du betaler pr. kWh med din nuværende elaftale. Hermed får du det bedste udgangspunkt, når du skal undersøge, om du kan få en billigere aftale hos et andet elselskab.

  2. Sammenlign dine muligheder
    Derefter bør du sammenligne dine muligheder med udgangspunkt i dit årlige forbrug og nuværende elpris. Ved at sammenligne elpriser kan du hurtigt og nemt se, om du kan få en billigere elaftale – og hvor meget du kan spare ved at skifte til denne elaftale.

  3. Tjek opsigelsesvilkår hos din nuværende leverandør
    Inden du skifter el leverandør, skal du tjekke, om du er underlagt en bindingsperiode eller opsigelsesvarsel. I de fleste tilfælde har elselskaberne en opsigelsesfrist på løbende måned plus en måned, men det kan variere.

  4. Vælg det nye elselskab
    Når du har fundet et elselskab, der passer til dine behov, kan du nemt tilmelde dig online. Du skal normalt blot indtaste din adresse, CPR-nummer og andre oplysninger. Herefter vil dit nye elselskab sørge for hele overflytningen, inklusiv at opsige din gamle aftale. Du behøver derfor ikke gøre mere – alt det praktiske bliver håndteret for dig.

  5. Hold øje med den første regning
    Når du modtager din første regning fra det nye elselskab, er det en god idé at dobbelttjekke, at priserne og vilkårene stemmer overens med den aftale, du tilmeldte dig. Hvis noget virker forkert, bør du kontakte elselskabet med det samme.

Kan det betale sig at skifte elselskab?

I langt de fleste tilfælde kan det godt betale sig at skifte elselskab – især hvis du har været på samme aftale i flere år. Priserne på el kan variere meget fra selskab til selskab, og det kan derfor være en god idé at undersøge jævnligt, om man kan få et billigere elpris hos et andet elselskab.

Det er dog ikke kun kWh-prisen, du skal kigge på, når du sammenligner elselskaber. Der kan også være forskelle i vilkår, gebyrer og servicekvalitet. I nogle tilfælde kan et skift spare dig for flere hundrede eller tusinde kroner årligt, men det er vigtigt at tage hele aftalen i betragtning, før du træffer en beslutning.

 

Så meget kan du spare ved at skifte skift el leverandør

Der er mange penge at spare, hvis du vælger et billigere elselskab – og forskellen på den dyreste og billigste elaftale kan være betydelig. 

Her er et eksempel på, hvor meget en husstand i Vestdanmark med et årligt strømforbrug på 4.000 kWh kan spare ved at skifte el leverandør.

I dette eksempel er prisen på den dyreste aftale 232,25 øre pr. kWh, mens den billigste aftale koster 206,54 øre pr. kWh. 

Årlig besparelse:

  • 0,26 kr. pr. kWh
  • 1.028,40 kr. om året

Så hvis du skifter fra den dyreste til den billigste aftale, kan du i dette tilfælde spare over 1.000 kr. årligt, hvilket er en betydelig besparelse for de fleste husstande.

Det skal du være opmærksom på ved skift af elselskab

Når du overvejer at skifte elselskab, er der flere ting, du skal tage højde for for at sikre, at du får den bedste aftale.

Her er nogle af de vigtigste punkter:

Dit årlige strømforbrug

Dit årlige strømforbrug er en afgørende faktor, når du skal skifte energiselskab. Jo højere dit forbrug er, desto mere kan du potentielt spare ved at skifte til en billigere aftale.

Sørg for at have et præcist overblik over, hvor meget strøm du bruger om året, så du kan lave en korrekt sammenligning.

dit aarlige forbrug
type aftale

Hvilken type aftale leder du efter?

Du bør også overveje, hvorvidt du vil skifte til en fast- eller variabel elaftale.

En fastprisaftale giver dig en fast elpris i en bestemt periode, mens en variabel prisaftale følger markedsprisen på strøm. Hvilken type aftale, der er bedst for dig, afhænger af dit strømforbrug og dine strømvaner.

Vær opmærksom på tillæg og gebyrer

Nogle elselskaber pålægger forskellige gebyrer til deres aftaler, såsom administrationsgebyrer, spottillæg, abonnement eller andre faste omkostninger.

Disse gebyrer kan hurtigt gøre en elaftale dyrere, så husk at læse vilkårene grundigt igennem.

tillaeg og gebyrer
sammenlign muligheder

Sammenlign altid dine muligheder

Det er altid en god idé at sammenligne elselskaber, før du træffer en beslutning.

På Billig-Støm.dk kan du hurtigt og nemt sammenligne elselskaber med udgangspunkt i dit årlige forbrug. Dette sikrer, at du får vist de rette elaftaler til lige præcis dit forbrug.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Kan man frit skifte elselskab?

Ja, alle husstande i Danmark har ret til at skifte elselskab. Det er nemt og gratis at gøre, og de fleste elselskaber håndterer skiftet for dig.

 

Hvor hurtigt kan man skifte elselskab?

Du kan i princippet skifte elselskab fra dag til dag, og det tager kun få minutter at tilmelde dig. Det nye elselskab håndterer alt det praktiske, inklusiv opsigelsen af din gamle aftale. Hvor hurtigt den nye elaftale træder i kraft, afhænger dog af vilkårene i din nuværende aftale

 

Kan man skifte elselskab fra dag til dag?

Ja, i princippet kan du godt skifte elselskab fra dag til dag. Vi anbefaler dog, at du på forhånd undersøger, hvorvidt du er bundet af en bindingsperiode hos din nuværende elselskab, før du skifter el leverandør.

 

Kan man spare penge ved at skifte elselskab?

Ja, du kan ofte spare penge ved at skifte elselskab. Elpriserne varierer mellem selskaberne, og ved at sammenligne aftaler kan du potentielt finde en lavere pris per kWh. Hvor meget du sparer afhænger af dit forbrug og din nuværende aftale.

Skrevet af

Maria
Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen. Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig. Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.