Hvor meget strøm bruger en elkedel?

Indholdsfortegnelse

De fleste af os har en elkedel derhjemme, som vi ofte bruger til både at koge vand til te, kaffe eller madlavning. Men har du også undret dig over, hvor meget strøm en elkedel egentlig bruger? Det kan du læse meget mere om lige her.

 

Har en elkedel et stort strømforbrug?

En elkedel har ikke nødvendigvis et stort strømforbrug sammenlignet med visse andre apparater derhjemme – men i forhold til dens funktion, har den et relativt højt strømforbrug. Elkedlen skal nemlig opvarme vandet til kogepunktet på blot få sekunder eller minutter. 

Typisk vil en elkedel have et strømforbrug på 1.300 – 3.000 watt, hvilket er ganske moderat i forhold til andre apparater. Jo flere watt elkedlen har, jo mere strøm bruger den.

Hvad koster en elkedel i strøm?

Det er svært at komme med et konkret svar på, hvor meget strøm en elkedel bruger. Elkedlens strømforbrug afhænger nemlig af flere faktorer, og strømforbruget vil derfor variere.

Strømforbruget afhænger i høj grad af, hvor meget vand, der skal koges, hvor hurtigt det skal koges og hvor ofte du bruger elkedlen. 

 

Eksempel på elkedlens strømforbrug

Ifølge beregninger fra Energistyrelsen bruger en elkedel omkring 0,07 kWh pr. gang, hvilket svarer til 25 kWh om året.

Hvis du bruger din elkedel syv gange om ugen, vil det koste ca. 82 kr. om året, hvis prisen pr. kWh er på 3,2 kr.

elkedel stroemforbrug

Beregn, hvad din elkedel koster i strøm

Hvad bruger mest strøm – elkedel eller kaffemaskine?

Hvis du bruger din elkedel 7 gange om ugen, vil den bruge omkring 25 kWh om året. Kaffemaskinens strømforbrug er dog en anelse højere, da den bruger omkring 80 kWh om året. Det kan derfor være en god idé at bruge elkedlen fremfor kaffemaskinen, hvis du gerne vil spare på strømmen. 

 

Elkedlens strømforbrug sammenlignet med andre apparater

Nedenfor kan du se, hvor meget en elkedel bruger i strøm sammenlignet med andre elektroniske apparater i hjemmet.

elkedel stroemforbrug

Kilde: SparEnergi.dk.

Spar penge og sluk for elkedlen, når du ikke bruger den

Du har måske hørt om ordet “standby strøm”, som indebærer, at alle vores elektroniske apparater stadig bruger strøm, selvom de er slukket – og det gælder også vores elkedel. 

Hvis du gerne vil minimere strømforbruget derhjemme, kan det derfor være en god idé at huske at trække stikket helt ud, når du er færdig med at bruge elkedlen.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange watt bruger en elkedel?

Elkedlens wattforbrug varierer mellem de forskellige modeller, og det er derfor svært at komme med et konkret svar på, hvor mange watt en elkedel bruger. Som udgangspunkt kan man dog sige, at en elkedel bruger mellem 1.300 – 3.000 watt.

 

Hvilken elkedel bruger mindst strøm?

Hvis du gerne vil have en elkedel med et minimalt strømforbrug, skal du være opmærksom på elkedlens wattforbrug. Jo flere watt elkedlen har, jo større strømforbrug har den.

 

Hvad er den billigste måde at koge vand på?

Det er billigst at koge vand med en elkedel. En elkedel koger nemlig vandet væsentligt hurtigere end en kogeplade – også bruger en elkedel også kun halvt så meget strøm. Hvis du har induktion, vil besparelsen dog være en anelse mindre, men det vil stadig være billigst at bruge elkedlen.

Skrevet af

Maria
Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen. Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig. Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.