Fast eller variabel elpris

Indholdsfortegnelse

Når det kommer til valg af elaftale, kan det være svært at beslutte sig for, om man skal vælge en fast elpris eller en variabel elpris. Begge typer af aftaler har deres fordele og ulemper, og hvilken der er bedst for dig, afhænger af dit elforbrug, din risikovillighed og dine præferencer. 

I dette indlæg guider vi dig igennem forskellene mellem fast og variabel elpris, så du kan træffe det valg, der passer bedst til dig.

Fast eller variabel elpris – hvad skal man vælge?

Når du skal vælge en elaftale, skal du beslutte, om du vil have en fast pris på el eller en variabel elpris. Det handler i bund og grund om, hvad der passer bedst til dig og dit forbrug. 

En fast elpris giver dig ro i maven, fordi du ved præcis, hvad du skal betale for strømmen hver måned. Med en variabel elpris kan du få glæde af lavere priser, når markedet er billigt, men din regning kan også stige, hvis prisen på el går op. Derfor er det vigtigt at overveje, hvad der passer bedst til dit budget og behov.

Hvad er en fast elpris?

En fast elpris betyder, at prisen på el er låst fast i en bestemt periode – typisk 1, 2 eller 3 år. Når du indgår en fastprisaftale el, vil du betale den samme pris pr. kWh, uanset hvordan markedet udvikler sig. Dette kan give økonomisk sikkerhed, da du ved præcis, hvad du skal betale for din strøm, selvom elpriserne på markedet svinger.

hvad er en fast elpris

Hvem bør vælge en fast elpris?

En fast elpris er bedst for dig, hvis du vil have stabile eludgifter uden overraskelser eller ønsker økonomisk tryghed over en længere periode.

En fast pris på el er bedst for dig, hvis du ønsker:

  • Stabilitet og tryghed: Hvis du foretrækker at kende din månedlige udgift til strøm og undgå pludselige prisstigninger, er en fast elpris det bedste valg.

  • Lavt elforbrug: Hvis du har et lavt forbrug af el eller ikke har mulighed for at ændre på dine strømvaner, kan en fast pris på el være den rette løsning.

Hvad er en variabel elpris?

En variabel elpris følger de aktuelle markedspriser på el, hvilket betyder, at din elpris kan ændre sig fra måned til måned eller endda time til time. Den variable elpris kan være fordelagtig, hvis elpriserne falder, men det kan også medføre uforudsigelige udsving i dine elregninger, hvis den pludselig stiger.

hvad er en variabel elpris

Hvem bør vælge en variabel elpris?

En variabel elpris er for dig, der kan leve med svingende priser og gerne vil have muligheden for at udnytte de helt lave elpriser, når elprisen falder.

En variabel elpris kan være en god løsning, hvis du:

  • Er villig til at tage en risiko: Hvis du er åben for, at din elregning kan variere fra måned til måned, og du er klar til at tage chancen for at spare penge i perioder med lave elpriser, bør du overveje en variabel elpris.

  • Har fleksibelt elforbrug: Har du mulighed for at flytte dit elforbrug til tidspunkter, hvor elpriserne typisk er lavere, fx om natten eller i weekenden, kan en variabel pris være fordelagtig.

 

Er en variabel eller fast elpris bedst for dig?

En fast elpris kan være ideel for dig, der har et lavt strømforbrug og ikke har mulighed for at ændre på dine strømvaner. Hvis du f.eks. ikke har store elforbrugere som opvaskemaskine, tørretumbler eller vaskemaskine, vil en fast elpris give dig ro i sindet og stabilitet i elregningen. Du behøver ikke bekymre dig om udsving i elprisen, da din regning altid vil være forudsigelig, selvom dit forbrug er relativt lavt.

En variabel elpris kan derimod være en god løsning for dig, hvis du enten har et højt strømforbrug eller fleksibilitet til at tilpasse dit forbrug. Hvis du f.eks. kan vaske tøj eller oplade elbilen om natten, hvor elpriserne ofte er lavere, kan du udnytte de billigere perioder og potentielt spare penge på din elregning. Desuden kan en variabel elpris være ideel, hvis du vil drage fordel af svingninger på elmarkedet og er klar til at tilpasse dine strømvaner efter elpriserne i løbet af dagen.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad er forskellen på fast og variabel elpris?

En fast elpris betyder, at du betaler den samme pris for strømmen i hele din aftaleperiode, mens en variabel elpris ændrer sig i takt med markedsprisen, så din elregning kan variere fra måned til måned.

 

Hvilken elaftale er bedst for mig, hvis jeg har et lavt strømforbrug?

Hvis du har et lavt strømforbrug og ønsker forudsigelighed i dine udgifter, kan en fast elpris være det bedste valg. Den sikrer stabilitet og hjælper dig med at planlægge dit budget.

 

Kan jeg spare penge med en variabel elpris?

Ja, med en variabel elpris kan du spare penge, når markedspriserne er lave, men du skal også være forberedt på, at prisen kan stige, hvis elpriserne går op.

 

Er det bedst med fast eller variabel elpris?

Det afhænger af dine behov. En fast elpris er bedst, hvis du vil have stabilitet og forudsigelighed i dine udgifter. En variabel elpris kan være bedst, hvis du vil udnytte perioder med lave markedspriser og er villig til at acceptere, at prisen kan stige.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline sørger for at vedligeholde al information på Billig-Strøm, og hjælper med at udvikle og formidle guides og blogindlæg om strøm. Hun arbejder målrettet på at gøre det nemmere for dig at tage en velovervejet beslutning, når du skal finde det rette elselskab. Med flere års erfaring indenfor elmarkedet har Nicoline en solid baggrund og dyb forståelse for elselskaber og elpriser, og hun ved derfor, hvad man skal være opmærksom på, når man skal finde det bedste elselskab.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.