Varmepumpe

Indhold skrevet af: 

Senest opdateret d. 7. juni 2024

Indholdsfortegnelse

Vil du være en del af den grønne omstilling og samtidig spare penge på din varmeregning? Så kan en varmepumpe være løsningen for dig. Her på siden har vi lavet en varmepumpeguide med alle de vigtigste informationer, når det kommer til varmepumpepriser, varmepumpetilbud og køb af varmepumper.

Hvordan virker en varmepumpe?

En varmepumpe fungerer ved, at den omdanner luften udenfor til varme, der bliver transporteret ind i dit hus. Den fungerer både sommer og vinter, hvilket indebærer, at den også i minusgrader kan omdanne luft til varme.

Pumpen består af en fordamper, der samler varmen udenfor. Herfra er der en termoventil, der har styr på kølemidlet, som transporterer varmen ind i pumpen. Når det er sket, får en kompressor omdannet og hævet temperaturen på varmen. For at varmen kan komme ind i huset er der på pumpen også en kondensator, som har denne funktion. Og endelig er der en ekspansionsventil, som sænker lufttryk og temperatur, hvilket sikrer, at processen kan begynde på ny.

hvordan virker en varmepumpe
Når fordamperen har samlet udendørsenergien, begynder den at opvarme kølemidlet, som pga. et lavere kogepunkt end vand bliver hurtigere varmt. Kogetiden er derfor lavere, og der opstår damp. Dampen transporteres til kompressoren og trykkes sammen. Når trykket stiger, stiger temperaturen også, og varmen bliver herfra overført til indendørsenheden via kondensatoren.

Når boligen er varmet op, falder temperaturen i kølemidlet, som igen bliver til væske og render tilbage i fordamperen via termoventilen. Når kølemidlet er blevet til væske igen, kan processen foregå igen og igen.

Hvad koster en varmepumpe?

En pumpe fungerer vha. elektricitet. Skal du have en varmepumpe, beregner du derfor et forbrug for at finde dine omkostninger.

Hvad varmepumpens pris er, og hvad den kommer til at koste, afhænger af typen du vælger og effektivitet pr. kvm. Størrelsen på din bolig og isoleringen er derfor faktorer, som du skal have med i dine overvejelser, men som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at det koster mellem 0,5 og 4,5 kWh pr. kvm.

For at komme nærmere et svar på hvilken varmepumpe du skal vælge, kan du med fordel indhente tre tilbud på din varmepumpepris.

Varmepumpe pris

Varmepumpepriser varierer typisk i prislejet 80.000 til 160.000 kr. Hvad den endelige pris bliver, er dog betinget af forskellige faktorer. Du skal derfor spørge dig selv, hvor stort et areal der skal varmes op. Det afgører nemlig, hvor effektfuld den skal være, og hvad du kan forvente af at skifte til varmepumpe og dit endelige køb af varmepumpe.

Hvor meget kan jeg spare med en varmepumpe?

Har du en af følgende opvarmningsformer, kan du med et skift til varmepumpe forvente at spare følgende procenter:

 • Oliefyr – 60 %
 • Gasfyr – 60 %
 • Elvarme – 70 %
 • Pillefyr/fast brændsel – 10 %.

Varmepumpe tilbud – Spar op til 60%

Med Billig-Strom.dk kan du spare tid og penge ved at sammenligne flere uforpligtende tilbud fra godkendte varmepumpeinstallatører. Vores netværk af autoriserede leverandører strækker sig over hele Danmark. De leverer både luft til luft, luft til vand, samt jordvarmepumper.

Vores leverandører:

 • Finder en løsning, der er tilpasset det danske klima og dit behov.
 • Giver en totalløsning inklusiv det lovpligtige serviceeftersyn.
 • Sikrer dig faglig kompetent service hele vejen.
 • Indhenter de tilskud som du er berettiget til.

Ved at klikke på “Indhent tilbud nu” og udfyldelse af efterfølgende skema, kan du nemt og hurtigt sammenligne de uforpligtende tilbud. Herefter er det op til dig og din økonomi, om du vil takke “ja” til et af dem.

Vores service er altid 100% gratis. Det er værd at overveje en varmepumpe, da man, hvis det er ens primære varmekilde, muligt at søge refusion af elafgiften. Det kan påvirke dine elpriser positivt. Refusionen sker via dit elselskab, hvis din bolig er registreret korrekt i BBR.

Jordvarmeanlæg

Med et jordvarmeanlæg får du en energiløsning, der tager jordens varmestråler og omdanner dem til varme, som du kan få glæde af indenfor. Strålerne bliver opfanget via et slangesystem, som er gravet ned i din grunds øverste jordlag. Slangerne i jorden indeholder vand med brine, der går ind i dit hus og opvarmer det. Når vandet med brinen har afgivet sin varmeenergi i dit hus, løber det tilbage i slangerne og kan begynde forfra med processen. Læs mere om jordvarmeanlæg her

 

Skift til varmepumpe

Ved at skifte energiform fra eksempelvis olie eller gas er du ikke kun med til at hjælpe din pengepung; du bliver også en del af den grønne omstilling, da pumper er bæredygtige energiløsninger. Faktisk er vi Danmark så interesserede i, at folk skifter til mere bæredygtige løsninger, at der kan være tilskud at hente, når du har valgt en løsning med en pumpe. Se, hvilke tilskud du kan få til varmepumper.

 

Udbydere, der tilbyder en samlet pris på tilbud på varmepumpe og montering

Der er en række selskaber, hvor du kan få et samlet varmepumpetilbud. Kig på listen herunder:

 • Kinnan
 • Panasonic
 • Toshiba
 • Daikin
 • Fujitsu
 • Bosch
 • Samsung
 • Sanyo
 • Haiser
 • Danfoss
 • Mitsubishi

Ønsker du at vide mere om pris på varmepumpe, kan du med fordel få tre tilbud på varmepumpe og montering.

Her er de bedste varmepumper i test 2024

Er du i tvivl om, hvordan du finder den bedste varmepumpe? Nedenfor har vi samlet 3 gode eksempler på den bedste varmepumpe.

Den bedste luft til luft-varmepumpe

Nedenfor kan du se, hvilken varmepumpe, der er blevet valgt som den bedste varmepumpe med luft til luft.

bedste-luft-til-luft-varmepumpe

Panasonic CU-VZ9SKE

Lige nu er Panasonic’s CU-VZ9SKE den førende luft-til-luft varmepumpe på markedet med den højeste registrerede SCOP-værdi. Dette gør den til det indlysende valg, hvis du ønsker den mest energieffektive luft-til-luft varmepumpe.

Desuden yder denne varmepumpe optimalt både ved høje temperaturer og helt ned til minus 30 grader.

Mærke Model Støjniveau Energimærke SCOP-værdi
Panasonic
CU-VZ9SKE
64 dB
A+++
6,20

Den bedste luft til vand-varmepumpe

Nedenfor kan du se, hvilken varmepumpe, der er blevet valgt som den bedste varmepumpe med luft til vand.

Metro Therm Metroair 16

Metro Therm’s Metroair 16 varmepumpe er et godt valg til boliger af gennemsnitlig størrelse. Denne avancerede varmepumpe har en SCOP-værdi på 3,90 for radiatorvarme og 5,05 for gulvvarme, hvilket garanterer effektiv opvarmning og betydelige energibesparelser.

Med et støjniveau på blot 55 dB forbliver dit hjem behageligt stille, selv under drift. Metroair 16 imponerer med sin imponerende kapacitet på 11 kW for gulvvarme og 12 kW for radiatorvarme, hvilket gør den ideel til at imødekomme opvarmningsbehovene i en typisk mellemstor bolig.

Mærke Model Støjniveau Energimærke SCOP-værdi
Metro Therm
Metroair 16
55 dB
A+++
3,90/5,05
bedste-luft-til-vand-varmepumpe

Det bedste jordvarmeanlæg

Nedenfor kan du se, hvilken varmepumpe, der er blevet valgt som den bedste jordvarmepumpe.

bedste-jordvarmeanlaeg

Bosch Compress 7001i LWMF12

Bosch Compress 7001i LWMF12 er den ideelle løsning til at opfylde dine behov for opvarmning og varmtvand. Denne jordvarmepumpe imponerer med sin SCOP-værdi på 4,17 ved højtemperatur og 5,55 ved lavtemperatur, hvilket sikrer enestående energieffektivitet.

Med en indbygget 180 liters rustfri varmtvandsbeholder er denne jordvarmepumpe klar til at levere tilstrækkeligt varmt vand til dine behov. Ydermere er den kendt som en af de mest støjsvage varmepumper på markedet, takket være dens fremragende isolering og avancerede teknologi. Med Bosch Compress 7001i LWMF12 kan du nyde en stille og effektiv opvarmning samt en pålidelig varmtvandsforsyning til dit hjem.

Mærke Model Støjniveau Energimærke SCOP-værdi
Bosch
Compress 700li LWMF12
41 dB
A++
4,71/5,55

Billige varmepumper

En billig varmepumpe er en relativ størrelse, for selv de billigste løsninger er ikke nødvendigvis små udgifter her og nu. Til gengæld er der store besparelser at opnå, hvis du kigger over en længere årrække – særligt hvis du fyrer med fossile brændstoffer. Og det er dét fokus, som du bør have, når du er på udkig efter en prisbillig opvarmningsløsning. 

Du kan finde et stort udvalg af luft til luft varmepumper her.

 

Leasing af varmepumpe

Ønsker du ikke at have hele udgiften til din pumpe her og nu, kan du hos mange selskaber vælge at købe et abonnement, hvor du i stedet betaler en månedlig ydelse. Så ejer du ikke pumpen, men skal i stedet budgettere med en udgift hver måned. 

En anden løsning er at købe pumpen på afbetaling. Det fungerer som et lån til varmepumpe, der skal betales tilbage med lånebetingelser, som du også kender fra et almindeligt banklån.

Læs mere om varmepumpe på abonnement her.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvor meget strøm bruger en varmepumpe?

Du skal regne med en effekt på 0,5-4,5 kWh pr. kvm.

 

Hvad koster en varmepumpe i drift?

Det afhænger af faktorer som størrelsen på din bolig, typen af pumpe, og hvor kraftig din pumpe er. Men når først den er installeret og monteret, kan du regne med store besparelser, hvis du sammenligner med løsninger, der opvarmer med el, gas eller olie.

Skrevet af Nicoline

Nicoline sørger for at vedligeholde al information på Billig-Strøm, og hjælper med at udvikle og formidle guides og blogindlæg om strøm. Hun arbejder målrettet på at gøre det nemmere for dig at tage en velovervejet beslutning, når du skal finde det rette elselskab.

Med flere års erfaring indenfor elmarkedet har Nicoline en solid baggrund og dyb forståelse for elselskaber og elpriser, og hun ved derfor, hvad man skal være opmærksom på, når man skal finde det bedste elselskab.

nicoline

Skrevet af Nicoline

Nicoline sørger for at vedligeholde al information på Billig-Strøm og hjælper med at udvikle og formidle guides, og blogindlæg om strøm. Hun arbejder målrettet på at gøre det nemmere for dig at tage en velovervejet beslutning, når du skal finde det rette elselskab.

Med flere års erfaring indenfor elmarkedet har Nicoline en solid baggrund og dyb forståelse for elselskaber og elpriser, og hun ved derfor, hvad man skal være opmærksom på, når man skal finde det bedste elselskab.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.