Forside > Energioptimering
Energioptimering - vi guider dig til energibesparelser
Der findes mange måder at energioptimere din bolig på.
Her kan du finde inspiration og viden til energioptimering og andre boligforbedringer.
Indhold opdateret d. 7. juni 2024
Energioptimering
Går du med tanker om at energioptimere dit hus? Men ved du ikke hvor du skal starte? Så er du kommet til den helt rigtige side. Billig-Strøm.dk er din uafhængige guide og hjælp til at få lavet din energioptimering af dit hus.
Når du energioptimerer dit hus, så er det både godt for dig og miljøet. På den lange bane kommer optimeringen med et væld af økonomiske besparelser, når du sænker energiforbruger i din bolig. Her hos Billig-Strøm.dk vil vi gøre vores bedste for at hjælpe dig helt i mål med dine energi- og boligrenoveringer.
Herunder kan du læse mere om de forskellige tiltag og tilskud, der findes når du foretager en energioptimering.
Hvad er energioptimering?
Når vi taler om energioptimering, så taler vi om et tiltag, som blandt andet analyserer, overvåger og styrer dit energiforbrug – helt uden at du behøver at tage unødvendige ressourcer i brug.
En energioptimering involverer alt det, der suger energi fra dit forsyningsnet, herunder lys, varme, ventilation og andet elektrisk udstyr, såsom computere, fjernsyn og kaffemaskiner.
Men energi optimering er meget mere end blot elektronik. Det dækker ligeledes over dine forbrugsmønstre og adfærd. Når du energioptimerer din bolig eller virksomhed, så handler det om meget mere, end blog af effektivisere.
Det handler ligeledes om, at du bliver opmærksom på at slukke for computeren når du forlader rummet eller for lyset når du har været på toilettet.
Når man taler om energirenovering, så er der tre former for energibesparelser.
- Energieffektivisering
- Energioptimering
- Billigere elpriser
Når man taler om energieffektivisering, så handler det ofte om at udskifte forældet teknologi, til noget, som er mere energivenligt, mens en energioptimering i højere grad går ud på at bruge dine installationer og eventuelle nye udstyr på den mest energivenlige måde – uden energispild.
Ønsker du at få grønne tal på bundlinjen, så kan du med fordel kombinere flere energirenoveringer. Her får du nemlig det fulde udbytte af dit energieffektive udstyr – uanset om det er en ny varmepumpe, nye vinduer eller LED-pærer.
Hvorfor skal du energioptimere?
Hvis du som privatperson – eller virksomhed – vælger at prioritere en bolig- og energirenovering, så kan det være mange penge at spare på den lange bane. Alt det kræver er, at I (som familie eller virksomhed) blot omstiller jeres vaner og begynder at tænke over jeres energiforbrug. Faktisk viser en analyse at du kan spare op til 50% af dit energiforbrug, blot ved at ændre dit forbrugsmønster.
Energistyrelsen har ligeledes lavet undersøgelser af, hvordan virksomheder kan spare op til 30% på deres energiforbrug, ved at implementere smartere løsninger til styring af deres tekniske udstyr.
Den slags besparelser ser ikke alene godt ud på papiret, de giver også luft i driftsbudgettet og mulighed for at investere i nye, bæredygtige løsninger.
En anden, mere væsentlig grund til, at du skal energioptimere er, at du derved tager et ansvar for vores fælles fremtid ved at sænke dit CO2-udslip. Din indsats er et vigtigt skridt i den rigtige retning, og noget flere bør overveje.
Vidste du at det største potentiale for energioptimering og -effektivisering ligger hos boligejerne? Det offentlige og vores industri bruger ca 18% af Danmarks samlede energiforbrug, men familiehuse står for knapt halvdelen!
Du kan med andre ord gøre en stor forskel for klimaet, når du får energioptimeret din bolig.
Umiddelbart, lyder det som en dyr investering, men bare rolig, det er faktisk relativt billigt at foretage energibesparelser i hjemmet. Faktisk tilbyder energiselskaberne og staten ofte et tilskud eller fradrag til energivenlige projekter.
Vi er derfor ikke i tvivl om, at det er en god investering af få energioptimeret din bolig eller virksomhed.
Energioptimering af hus – hvad kan optimeres?
Med ganske få tiltag, har du som boligejer mulighed for at skrue gevaldigt ned for dit energiforbrug og dertilhørende omkostninger, der er forbundet med dem.
Dog er det værd at nævne, på trods af tilskud, så vil det koste dig lidt at foretage disse optimeringer. Men, du skal ikke se udgifterne til energiforbedringerne som en udgift, snarere som en investering, der hurtigt tjenes hjem igen.
Herunder er vores bud på, hvordan du kan energioptimere dit hus.
Foretag en termografisk undersøgelse
En termografisk undersøgelse afslører, hvor varmetabet i dit hus er størst. Ved hjælp af et infrarødt kamera kan du få et meget præcist billede af, hvor du bør optimere først og investere mest.
Det kan blandt andet være ved at efterisolere husmuren, udskifte vinduer og døre samt lukke for utætheder, som tvinger dit varmeforbrug op. Knap 75 % af dit energiforbrug går til varme. Der er derfor masser at penge at spare på varmeisolerende løsninger.
Efterisolering af vægge, gulv og loft
Når du har fået foretaget en termografisk undersøgelse, så er det nemt at vurdere, hvor i huset du bør investere i efterisolering. En undersøgelse viser, at godt 32% af al varme forsvinder ud gennem ydermuren – på trods af, at en efterisolering kan få dette tal ned på nul.
Som de fleste af os ved, så søger varme opad. Derfor kan det være en rigtig god idé at få efterisoleret både dit tag og gulv. På den måde undgår du et varmetab i kælderen, såvel som på loftet.
Byt dine forældede varmekilder ud med nye
Hvis dit nuværende fyr eller varmeanlæg er ældre end 10 år, så vil du med garanteret kunne spare mange penge, ved at investere i en nyere og mere energieffektiv model. Du vil opleve store energibesparelser ved at skifte dit gamle fyr ud, også selvom du ikke har skiftet dit gamle oliefyr ud, med en mere bæredygtig løsning.
Bor du i et område med fjernvarme, vil dette være den foretrukne og bedste varmekilde, som du kan investere i. Denne løsning er både billig og tilskudsberettiget, men den giver også en forsyningssikkerhed til din bolig.
Udskiftning af gamle vinduer
Oplever du, at du kan mærke det suser gennem dine gamle vinduer, når du holder hånden for? Så er det på tide at få udskiftet de gamle og garanteret dårligt isolerede vinduer, med nye lavenergivinduer. Det vil være den klart bedste løsning for dig, som ønsker at energioptimere dit hus ved at udskifte de gamle vinduer med noget langt bedre.
Energioptimering af ventilationsanlæg
Ønsker du at forbedre kvaliteten af indeklimaet i dit hjem? Få et sundere hus? Og få et bedre helbred? Så vil vi klart anbefale dig at investere i et nyt og forbedret ventilationsanlæg.
Med de nye modeller, som findes på markedet i dag, undgår du fugt, svamp og forurenet luft fra gaden. Ligeledes vil du opleve at du kan energioptimere dit ventilationsanlæg.
Den allerstørste gevinst, der kan hentes, er når varmegenvindingen fra anlægget er med til at opvarme den friske luft, der blæses ud i rummet.
En anden, helt naturlig, energioptimering, der finder sted når du installerer et intelligent ventilationsanlæg, der tilpasser sig din døgnrytme, årstid og vejr.
Et nyt ventilationsanlæg er faktisk billigere end du tror – særligt i drift. Faktisk har det en tilbagebetalingstid på mellem 1 – 3 år. Du vil derfor hurtigt opleve en forbedret økonomi, samtidig med at du får et langt bedre indeklima.
Hvis det lyder interessant, så klik på den orange knap herunder for at læse meget mere.
Tilskud og fradrag
Går du med overvejelser om at energirenovere din bolig? Men føler du at det bliver en kende for dyrt? Så kan du glæde dig over at der er mange muligheder for at få energitilskud og/eller fradrag til flere af dine energiforbedrende projekter.
Vi har inden for nyere tid set, at flere energiselskaber giver økonomisk tilskud eller rådgivning om, hvordan du bedst kan energioptimere din bolig.
Dog er det supervigtigt, hvis du ønsker at få tilskud til dit projekt, at du selv sørger for at søge om støtten inden du begynder.
Der er nemlig ingen penge at hente, hvis du allerede er begyndt på projektet.
Inden du energioptimerer din bolig, har du mulighed for at søge om tilskud til:
- Udskiftning af gammelvarmeanlæg – f.eks. fra oliefyr til fjernvarme
- Efterisolering af ydervægge
- Udskiftning af vinduer.
Desværre at der intet tilskud at hente, hvis du ønsker at opsætte solceller eller installere energibesparende hårde hvidevarer.
Du vil med garanti have oplevet af renoveringstilbud varierer meget i pris og kvalitet. Derfor vil vi anbefale dig at du indhenter mere end ét tilbud på dit kommende projekt. For at gøre hele processen så nem for dig som muligt, så anbefaler vi dig at tage fat i 3byggetilbud.dk, som uvildig rådgiver og til at indhente tilbud for dig.
Det er nemt, hurtigt og bekvemt og kan gøres på bare 5 minutter.
Du kan ligeledes være heldig, at der i perioden for din energioptimering, findes et landsdækkende tilskud. Vi anbefaler derfor at du tager fat i kommunen og forhører om de har lokale tilskud til rådighed, igen, inden du begynder dit projekt.
Et andet “tilskud” du kan gøre brug af, når du foretager energi- og boligrenovering er håndværkerfradraget. Dette fradrag (for energirenovering) dækker 12.000 kr. pr. person – hvert år. Hvis din partner og dig har et myndigt barn, så kan I trække op til 36.000 kr. fra i skat på at energiforbedre jeres hus!
Dét er mange penge, når man også tænker på de økonomiske forbedringer, der kommer med energiforbedringerne.
Indhent tilbud på rådgivning eller udførelse
Overvejer du, efter at have læst denne artikel, at energioptimere din virksomhed eller bolig? Så vil vi anbefale dig at indhente tilbud på rådgivning og udførsel hos et professionelt firma.
Hos 3byggetilbud.dk er det nemt, hurtigt og enkelt at indsende sin opgave online. Når byggefirmaerne har vurderet opgaven, får du tilsendt 3 uforpligtende tilbud fra kvalificerede leverandører. Herefter er det op til dig at bestemme, hvilket tilbud du foretrækker og hvor meget hjælp du har behov for.
Du kan kontakte 3byggetilbud.dk ved at klikke på linket eller på knappen herunder.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvordan kan man energioptimere?
Man kan energioptimere ved at lave efterisolering, termografering eller ved udskiftning af varmekilder og vinduer. Du kan få tilsendt 3 gratis og uforpligtende tilbud på energioptimering her.
Hvordan ansøger man om tilskud til energioptimering?
Man kan ansøge om energitilskud gennem energistyrelsens hjemmeside. Man skal ansøge om tilskuddet før man igangsætter sit projekt. Husk at ansøge om energitilskuddet før du køber materialer og underskriver aftalen med håndværkeren.