Elforsyning/Netselskab

Er du i tvivl om, hvad din elforsyning gør for dig, og hvilken forskel netselskabet gør for din dagligdag? Eller vil du bare gerne blive endnu klogere på de to begreber. Så kan du her læse mere om, hvad en elforsyning og et netselskab er, og hvad forskellene på de to, betyder for dig.

 

Forskellen på netselskabet og din elforsyning

Et netselskab og en elforsyning i Danmark er to helt forskellige ting. Elnetselskabet står for leveringen af strømmen til din bolig. Det er altså dem, der ejer kablerne, som løber ind i dit hus eller din lejlighed, der gør det muligt for din bolig at få strøm.

Elforsyningen er derimod dem, der sælger strømmen til din bolig. Det kaldes mere bekendt også for et elselskab og er typisk en virksomhed, du nok er noget mere bekendt med. Når du betaler din elregning, betaler du både for selve strømmen, men også for leverancen af strømmen til din bolig. Du betaler derfor både til dit elselskab og dit netselskab.

Kan du skifte mellem netselskaber og elselskaber?

Du kan til hver en tid skifte mellem elselskaber. Der findes langt mere end én elforsyning i Danmark, og du kan frit skifte mellem elforsyningerne, som det passer dig. Føler du, at der er et elselskab, der har en bedre løsning for dig, kan du altså sagtens skifte til dem. Det koster dig heller ikke noget at skifte mellem elselskaber. Du kan se el-aftaler på Billig-strøm.dk.

Der kan være flere årsager til at skifte fra én elforsyning til en anden. Leder du eksempelvis efter en grøn elforsyning, kan det være nødvendigt at skifte, hvis din nuværende elforsyning ikke udelukkende producerer grøn energi.

Modsat elforsyningen, så kan du ikke skifte mellem netselskaber. Der er nemlig kun ét netselskab, der ejer lige præcis de kabler, der løber ind i din bolig, og det er derfor slet ikke muligt for dig at skifte. Vi har ca. 60 forskellige netselskaber i Danmark, og har du tænkt over, hvem der leverer strøm til dig, så kan du indtaste din adresse hos Dansk Energi og hurtigt finde ud af, hvilket netselskab du er en del af.

Netselskab

Hvor kommer strømmen fra?

Strømmen kommer egentlig både fra din elforsyning og dit netselskab. Du kan ikke få strøm, uden begge parter er involveret. Det betyder også, at lige meget hvilket netselskab du er en del af, så vil du altid have samme forsyningssikkerhed på strømmen. Du vil ikke få udfald på din strøm eller problemer med strømmen, fordi du skifter dit elselskab. Det er nemlig det samme netselskab, der står for at levere strømmen til din bolig, lige meget hvilket elselskab du vælger.

Årsagen til dette er, at alt strømmen, der produceres i Danmark, sendes ud på det samme elnet. Det betyder også, at du ikke med sikkerhed kan vide, at den strøm der sendes ud til din bolig, er grøn eller sort. Faktisk kan du være sikker på, at det er en blanding af begge dele. Det lyder måske som om, at der ikke er nogen grund til at have en grøn elforsyning, men det er ikke rigtigt. Har du en grøn elaftale, sikrer du, at der fortsat bliver produceret grøn energi, og at denne grønne energi på sigt måske kan tage helt over.

For helt basalt kommer strømmen fra de mange producenter af strøm. Det kan være alt fra vindmøller til kulkraftværker, vandkraft og meget mere, som producerer den strøm, du bruger i din bolig hver dag. Den kommer også fra andre lande rundt omkring i Europa. Selvom vi er et lille land, kan Danmark ikke selv producere alt deres energi. Vi er i Danmark nemlig koblet op på et europæisk elnetværk, der gør det muligt for os at forbruge strøm, der er produceret i andre lande.

Strømmen starter derfor helt nede fra producenterne og kommer derefter igennem vores elforsyning og netselskab.

Find netselskab på din adresse

Men sidder du alligevel med spørgsmål som, ”hvilket netselskab har jeg”, og ”hvem leverer el på min adresse”, så kan du nemt og hurtigt få svaret online. Du kan nemlig hos mange elselskaber og netselskaber indtaste din adresse for at finde ud af, hvem der er dit netselskab. På den måde har du informationen omkring din ellevarandør, men du kan ikke gøre noget for at skifte netselskabet til et andet.

Hvad er elnettet og hvem ejer elnettet?

Elnettet i Danmark består både af et transmissionsnet og et distributionsnet. Transmissionsnettet er de store ledninger og anlæg, som sørger for at transportere strømmen rundt til de forskellige landsdele i Danmark. Transmissionsnettet er ejet af Energinet. Uden transmissionsnettet vil det ikke være muligt for os at importere og eksportere strøm til og fra Danmark.

Distributionsnettet er de mindre ledninger og anlæg i landet, der forbinder de forskellige boliger til elnettet. Det er disse ledninger og anlæg, som ejes af netselskaberne i landet. Uden distributionsnettet vil det ikke være muligt at få strøm til din bolig, til virksomheder, institutioner og meget mere.

netselskab-kabelforbinder

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvem leverer min strøm?

Nelselskabet står for at levere din strøm til din bopæl, og elforsyningen står for salget af strømmen. Du betaler derfor til begge selskaber, når du betaler for din elregning.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.