Varmepumper til sommerhus og kolonihave | Sådan vælger du den rigtige

Indholdsfortegnelse

Hvis du er interesseret i at skifte din gamle opvarmningsform ud med en varmepumpe i dit sommerhus eller kolonihave, er der nogle ting, du skal have med i dine overvejelser. I denne tekst tager vi dig gennem nogle af de vigtigste.

 

Derfor er det fornuftigt med en varmepumpe til sommerhus

Der er en række gode grunde til at overveje at skifte til en varmepumpe. Vi har samlet vores bedste argumenter herunder.

  • Der er ofte en besparelse på helt op til 70 % på din elregning, hvis du skifter elopvarmning ud med en varmepumpe.
  • Varmepumper kører på så ny teknologi, at du fra din telefon eller tablet kan indstille temperaturen, inden du ankommer til sommerhuset.
  • Når først pumpen er installeret, er den nem at vedligeholde og servicere. Installationen er desuden typisk mindre besværlig end ved elradiatorer.
  • Indeklimaet i sommer- eller kolonihavehuset holder sig sundt og stabilt, herunder god luftcirkulation og forebyggelse mod skimmelsvamp.
  • Nogle varmepumper fungerer som aircondition og gør opholdet i sommerhuset mere tåleligt, når den danske sommer banker temperaturen i vejret.
  • Varmepumper er en grøn løsning holdt op mod oliefyr og brændeovn.

Hvis du er interesseret i at skifte din gamle opvarmningsform ud med en varmepumpe i dit sommerhus eller kolonihave, er der nogle ting, du skal have med i dine overvejelser. I denne tekst tager vi dig gennem nogle af de vigtigste.

Varmepumpe til kolonihave

Overvejer du at få installeret en varmepumpe i dit kolonihavehus, er der også nogle parametre, du skal have med i baghovedet, inden du slår dig fast på en løsning. Er det eksempelvis ikke kun rumvarmen, pumpen skal have indflydelse på, men også brugsvandet, bør du kigge på en luft-til-vand-varmepumpe, som ved hjælp af luftenergien varmer vand til vandhaner op. Er der i forvejen installeret varmt vand, kan en luft-til-luft-varmepumpe være et godt valg.

Når du indhenter tilbud på en varmepumpe, bør du desuden overveje, om du bruger dit kolonihavehus hele året eller blot i sommermånederne. Derudover er antal mennesker, der opholder sig i huset, antal m2. og generelt opvarmningsbehov aspekter, som du sammen med den autoriserede installatør bør se på og have med i beregningen.

varmepumpe til kolonihave

Varmepumpe på abonnement

Der kan som sagt være mange penge at spare, ved at investere i en varmepumpe – men varmepumperen tilhører desværre ikke ligefrem den billige prisklasse, hvilket kan være årsagen til, at nogle fravælger at købe en varmepumper.

I dag kan du heldigvis få en varmepumper på abonnement, og du kan dermed få en varmepumper til en mere overkommelig pris.  

 

Kan det betale sig at få installeret varmepumpe i sommerhuset?

Når du indhenter tre tilbud på varmepumper, vil den fagprofessionelle bl.a. kigge på bygningens isolering. Er dit sommerhus velisolereret, er der en god chance for, at det godt kan betale sig at installere en varmepumpe. Ud over den rent økonomiske del i det kan det formentlig også betale sig i forhold til emission af drivhusgasser, da varmepumper er en bæredygtig energiform sammenlignet med eksempelvis et oliefyr.

 

Placering af varmepumpe i sommerhus

Ved at indhente tre tilbud på varmepumper til dit sommerhus vil du fra installatøren også blive rådgivet omkring placeringen af pumpen. Indedelen af pumpen bør placeres på indersiden af en ydermur, mens udedelen bør placeres på den anden side af samme mur. Du skal dog være opmærksom på, at der bør være luft hele vejen rundt om udedelen, så risikoen for kondens minimeres.

Derudover kan der være regler i kommunen, der gør, at varmepumpen til sommerhuset skal placeres fx fire meter fra naboens skel. Det bør du altid undersøge og tale med den autoriserede installatør om. Læs mere om størrelse og placering af varmepumpe.

 

Må jeg selv installere en varmepumpe i mit sommerhus?

Hvis du selv er autoriseret installatør eller VVS’er, må du gerne. Ellers skal du tage kontakt til nogle af disse for at få tre tilbud og få lavet et certificeret stykke arbejde.

Tilskud til varmepumpe til sommerhus og kolonihave

Desværre er der ikke nogen tilskud at søge om, da et af kriterierne for godkendelse af din ansøgning er, at huset skal være en helårsbolig.

Hvis du vil vide mere, kan du se de energitilskud, du kan søge her.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Kan jeg få tilskud på varmepumpe til sommerhus?

Nej, tilskud kan kun gives til helårsboliger, hvilket hverken sommerhuse eller kolonihavehuse bliver betragtet som.

 

Hvad er den bedste varmepumpe til sommerhus?

Den bedste varmepumpe til sommerhus er den, der sikrer dig en behagelig temperatur, når du er der. Ved at have en varmepumpe kan du nemlig sikre, at du ikke kommer til et iskoldt sommerhus, og om sommeren kan pumpen hjælpe med at holde indendørs temperaturen nede.

Læs også disse guides

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.