Variabel elpris

Indholdsfortegnelse

Variabel elpris betyder, at prisen på din elpris varierer. Prisen på en variabel el-aftale påvirkes af forskellige faktorer.

Du skal være opmærksom på, at variabel elpris ikke nødvendigvis er det billigste. Det afhænger af, hvilken variabel elpris du får. Derfor er det vigtigt, at du sammenligner priserne på strøm fra flere elselskaber for at finde det bedste tilbud. Du kan også benytte en prissammenligningstjeneste til at få et overblik over de forskellige elpriser

Fordele ved variabel elpris

Hvis du får variabel elpris, har det betydning for prisen på din elregning. Dit elforbrug kan være forholdsvis ens hver måned, men hvis elprisen stiger eller falder, vil det påvirke din elregning enten positivt eller negativt. Historisk har variable elpriser være billigst, men i 2021 har priserne på både el og gas været ualmindeligt høje, og her har det oftest være billigere at have fastpris el-aftale.

Du kan selvfølgelig også vælge variabel elpris, hvis du er sikker på, at du vil have mere fleksibilitet i dit forbrug og gerne vil differentiere mellem peak- og non-peak timer. Det er dog ikke alle danskere, der kan tage dette hensyn.

Ulemper ved variable elpriser

Ulempen ved en variabel elpris er først og fremmest at den kan svinge meget. Derfor kan du risikere at du betaler mere for strømmen end ved en fast aftale i nogen perioder. Samtidig kræver det en del mere overvågning på daglig basis, hvis man vil udnytte de billige tidsrum. Der vil nemlig være stor forskel prismæssigt på, om du oplader din elbil om natten eller mellem kl. 17-20, som er peak timer.

Variabel elpris – variabelt elforbrug

Variabel elpris kan benyttes af forbrugere, der ønsker at skifte til variabel pris på strøm. Fordelen ved variabel elpris er, at du som forbruger kan bruge strømmen billigt i lav-tid og mere dyrt i højtider. Dette giver dig en mere fleksibel elregning og kan påvirke beløbet på din elregning, hvis du udnytter dit elforbrug i non-peak-perioderne, som typisk er om natten.

Du kan finde variabel elpris hos de fleste elselskaber, men det er vigtigt, at du sammenligner priserne, inden du vælger en variabel el-aftale.

Som tommelfingerregel koster el normalt mest fra kl. 17-20 og er billigst:

  • Mellem kl. 11-14 og kl. 01-04.
  • I weekenden, særligt søndag.
  • Om natten om vinteren.
  • Om dagen om sommeren.

Så hvis du altså har mulighed for at flytte eksempelvis tøjvasken eller opladning af elbil til om natten, kan du virkelig udnytte en variabel elpris til din fordel. Er du knap så fleksibel, bør du overveje, om en fast elpris passer bedre til dig.

Vælg en variabel elaftale, hvis du…

  • Er indforstået med at priserne kan variere meget over tid.
  • Er villig til at tjekke elpriserne time for time og tilpasse dit forbrugsmønster efter hvornår på døgnet elpriserne er billigst. 
  • Af og til har tænkt dig at tjekke, hvilke elselskaber der har de bedste elaftaler.
  • Har et større forbrug, f.eks. en familie med elbil og varmepumpe, hvor prisen virkelig gør en forskel.   

Du kan finde variabel elpris hos de fleste elselskaber, men det er vigtigt, at du sammenligner priserne, inden du vælger en variabel elaftale.

Elselskaber som tilbyder el-aftaler med variabel elpris

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Har jeg en variabel elpris?

Du kan på din elregning se, om du har en variabel elpris. Står der Flex el-aftale, er det oftest en variabel el-aftale. Både variabel elpris og Flex elpris afregnes efter spotprisen på el.

Hvad er variabel el?

Vælger man variabel el betaler man for den kWh-pris der er på det pågældende tidspunkt strømmen bliver brugt. Med en variabel elpris gør man det muligt at flytte strømforbruget til tidspunkter med lave elpriser.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.