Vil du gerne have en mere energieffektiv og miljøvenlig opvarmningsmetode i din bolig? Så er en varmepumpe et rigtig godt valg, som stadig flere danskere gør brug af. Og du kan få hjælp til investeringen ved at søge om tilskud til varmepumpen. Læs med her, så du ved præcis, hvordan du søger om dit varmepumpe tilskud.
Tilskud til varmepumpe 2023
Når man skal søge om tilskud til varmepumpe, skal ansøgningen ske gennem Energistyrelsens ansøgningsportal. Energistyrelsen har oprettet Bygningspuljen, som er en pulje, der understøtter tilskud til varmepumper. Der ydes dog kun tilskud, hvis man ønsker at skifte fra gas- eller oliefyr til varmepumpe.
Bygningspuljen blev oprettet, fordi Energistyrelsen ønskede at fremskynde udskiftningen af olie- og gasfyr i Danmark. En varmepumpe er væsenligt sundere for miljøet, da den har et markant mindre CO2-udslip i forhold til et olie- og gasfyr.
I 2022 var der tildelt 375 millioner kr. til Bygningspuljen, som bl.a. skulle dække de mange tilskud til varmepumper. Hvis du ønsker at søge tilskud til varmepumpe, gælder det dog om at være hurtigt på tasterne, da puljen fordeles efter “først til mølle”-princippet. På nuværende tidspunkt er det dog stadig uvist, hvornår puljen åbner for ansøgninger i 2023, da Energistyrelsen endnu ikke har offentliggjort en dato.
Gennem Bygningspuljen kan du søge tilskud til:
Hvornår kan man søge tilskud til varmepumpe 2023?
I 2022 åbnede Bygningspuljen d. 14 september. Dog lukkede den hurtigt for ansøgninger, da alle pengene i puljen allerede var opbrugt.
Ifølge Energistyrelsen åbner Bygningspuljen i løbet af første halvår i 2023. Den endelige dato er stadig uvist, da Energistyrelsen ikke officielt har meldt noget ud endnu.
Det er dog vigtigt at huske på, at Bygningspuljen bliver fordelt efter “først til mølle”-princippet. Det kan derfor være en god idé at have alle de nødvendige dokumentar klar, så du hurtigt kan søge om tilskud, når puljen endelig åbner.
Hvilke tilskud til varmepumpe kan man søge?
Du kan både få tilskud til at etablere luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vand-varmepumper i stedet for dit olie- eller gasfyr. Det er gjort for, at vi i Danmark kan få grønnere energi, og politikerne vil derfor gerne give forbrugere incitament til at skille sig af med klimaskadelige opvarmningsløsninger.
Du kan derfor søge om tilskud fra Bygningspuljen for lige præcis disse løsninger. Det er dog vigtigt, at tilskuddet, du søger til, er en energiforbedring på en helårsbolig. Selvom det stadig er en god idé at udskifte din varmepumpe i sommerhuset og kolonihavehuset, så kan du altså ikke søge om energitilskud til varmepumpe i 2022 og 2023, hvis det ikke er til din faste bopæl. Læs mere om varmepumper til sommerhus og kolonihave her.
Reduceret elafgift til varmepumpe
Udover statens tilskud til varmepumpe kan du faktisk også reducere dine omkostninger på opvarmningen af din bolig. Ikke nok med at varmepumpen i sig selv kan være med til at gøre din energiregning mindre, så kan du faktisk også få reduceret elafgift med en varmepumpe.
Den reducerede elafgift får du, hvis du bruger el til opvarmning af din bolig, og du forbruger mere end 4.000 kWh strøm om året. Efter du overskrider dette forbrug, vil du modtage den reducerede elafgift, hvis du har kontaktet din elleverandør og fortalt, at du primært bruger el som din opvarmningsmetode. Det kan derfor hurtigt blive en god investering med en varmepumpe, når du både kan få reduceret elafgift og samtidig få Energistyrelsens tilskud til varmepumpe.
Søg tilskud til varmepumpe – sådan gør du:
Vil du gerne være klar allerede nu til at ansøge om tilskud til varmepumpe i 2023? Så giver vi dig den helt præcise guide, så du ved præcis, hvad du skal foretage dig, når Energistyrelsen næste gang offentliggør ansøgningsdatoer for Bygningspuljen. Det er nemlig nogle helt specifikke ting, du skal være klar over, inden du sender din ansøgning afsted.
- Find et tilbud på et projekt, der er energioptimerende for din bolig.
- Gå ind på Energistyrelsens hjemmeside, og ansøg om tilsagn til projektet. Det er meget vigtigt, at du ikke starter på projektet, før du har fået godkendt din ansøgning. Det kan nemlig have konsekvenser for udfaldet. Du må dog gerne finde gode tilbud på dit projekt.
- Vent på svar på tilsagnet. Ansøgningerne bliver behandlet i rækkefølge, hvilket også betyder, at de behandles efter først-til-mølle. Det er derfor godt at være hurtigt ude.
- Efter godkendelse kan du søge om udbetalingen af energitilskuddet. Når tilsagnet er godkendt, må du gerne lave en aftale med din håndværker.
- Du har derefter to år til at fuldføre energiprojektet og 30 dage, efter du har betalt for omkostningerne, til at ansøge om udbetalingen af tilskuddet.
Hvis din ansøgning ikke bliver godkendt, kan den enten blive helt afvist eller være afventende. Du kan nemlig risikere, at Energistyrelsen mangler flere informationer om energiprojektet. I det tilfælde skal du bare sende de manglende informationer, og din ansøgning bliver igen taget op til overvejelse.
Få tilskud til varmepumpe – Energistyrelsen
Energitilskuddet til varmepumpen er en god hjælp til den store investering. Det kan nemlig være dyrt, hvis du skal skifte fra oliefyret til en varmepumpe. Med et tilskud til udskiftning af oliefyr til varmepumpe og de andre gode fordele ved energiforbedringen, kan det næsten ikke betale sig at lade være. Du kan derudover også søge fra Bygningspuljen – og energitilskud – til flere forskellige energiprojekter til dit hjem.
Du kan også få god hjælp til finansiering af din varmepumpe. Et lån til varmepumpe er nemlig et energilån, som der er væsentlig lavere rente på. Det er nemlig endnu engang et incitament til, at forbrugere hellere vil gå med den grønne løsning frem for den miljøskadelige. Du kan stadig søge om tilskuddet, selvom du låner penge til din varmepumpe.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvad er energitilskud til varmepumpe?
Et energitilskud til varmepumpe er et tilskud, du kan ansøge om igennem Energistyrelsen. Tilskuddet kommer fra det, der kaldes Bygningspuljen, som hvert år åbnes for private og erhvervsdrivende med flere hundrede millioner kroner, der fremmer klimavenlige energiprojekter.
Er der tilskud til varmepumper i 2023?
Ja, det er der. På nuværende tidspunkt er det dog stadig uvist, hvornår puljen officielt åbner, da Energistyrelsen ikke har meldt noget ud endnu.
Skrevet af