Hvor mange kWh bruger en vaskemaskine?

Indholdsfortegnelse

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at hverdagen er blevet markant dyrere grundet de høje elpriser – og tøjvasken er ingen undtagelse. De skyhøje elpriser har i dén grad gjort tøjvasken til en dyrere tjans end tidligere, og vi er derfor i højere grad blevet mere opmærksomme på at spare på vores elforbrug

Men hvad koster det egentlig at bruge en vaskemaskine i disse dage? Og hvordan kan vi minimere elforbruget, når vi vasker tøj? Det kan du blive meget klogere på i dette blogindlæg. 

Disse faktorer har indflydelse på, hvad det koster at vaske tøj

Der er flere faktorer, der spiller en rolle, når vi gerne vil undersøge, hvad det egentlig koster at tænde for vaskemaskinen. Det drejer sig om følgende faktorer:

  • Elprisen i din husstand
  • Dit vandforbrug
  • Størrelsen på din vaskemaskine
  • Vaskemaskinens energimærke og wattforbrug

Det er dog særligt vaskemaskinens wattforbrug, som spiller en afgørende rolle for, hvad det koster at sætte en vask over. Derudover har vaskemaskinens energimærke også meget at skulle have sagt, da energimærket hænger sammen med, hvor mange kWh vaskemaskinen bruger. Det kan derfor være en god idé at vælge en vaskemaskine med et godt energimærke, da det vil bidrage til et lavere energiforbrug.

 

Hvor mange kWh bruger en vaskemaskine?

Når vi skal på udkig efter en ny vaskemaskine, er den væsentligste undren typisk: hvad bruger en vaskemaskine i kWh? I disse tider er det nemlig vigtigt, at vores hvidevarer i hjemmet bruger så lidt strøm som muligt. så vi kan reducere vores elregning.  

Det er dog relativt nemt at finde ud af, hvor mange kWh din vaskemaskine bruger. Hovedsageligt bruger en vaskemaskine mellem 0,68 – 0,89 kWh pr. vask, men dette afhænger både af vaskemaskinens alder, størrelse, energimærke samt det anvendte vaskeprogram. 

Du kan se, hvor mange kilowatt din vaskemaskine bruger på vaskemaskinens bagside eller i den medfølgende brugsvejledning. Som regel vil vaskemaskinens energiforbrug være angivet i watt, og du skal derfor omregne fra watt til kWh for at finde frem til svaret. 

 

Sådan omregner du fra watt til kWh

For at finde ud af, hvor mange watt en vaskemaskine bruger, skal du omregne vaskemaskinens watt til kWh. Det gør du ved at dividere watt-værdien med 1.000, hvorefter du skal gange værdien med den tid, hvor vaskemaskinen er tændt. Derefter får du et tal, som viser, hvor meget el din vaskemaskine bruger. 

 

Hvor mange kWh bruger en vaskemaskine pr vask?

På nedenstående tabel kan du dog hurtigt danne dig et overblik over, hvor mange kWh en vaskemaskine typisk bruger per vask.

Vaskemaskine 7 kg (0-5 år) Vaskemaskine 7 kg (> 5 år) Vaskemaskine 9 kg (0-5 år) Vaskemaskine 9 kg (>5 pr)
kWh pr. vask
0,68 kWh
0,89 kWh
0,59 kWh
0,89 kWh

Kilde: SparEnergi.dk

Hvad koster det at vaske tøj?

Når du har regnet dig frem til, hvor mange kWh din vaskemaskine bruger, så kan du nu beregne, hvad en tøjvask koster. Nedenstående tabel giver en god indikation af, hvad en vask koster. Tabellen tager udgangspunkt i en gennemsnitligt elpris på 3,21 kr. pr. kWh, og gennemsnitligt vandpris på 73 kr pr. m3. Derudover antages det, at vaskemaskinen bruger 44 liter vand pr. vask, men dette kan dog variere alt efter, hvilket vaskeprogram du anvender.

Ud fra tabellen fremgår det, at en vask i 2022 koster omkring 5,46 kr. – 6,52 kr., såfremt din vaskemaskine er med energiklasse A – A+++.

Energimærke A Energimærke A+ Energimærke A++ Energimærke A+++
Årligt strømforbrug
214,62 kWh
186,25 kWh
164,51 kWh
145,60 kWh
Årlig udgift til strøm
688,92 kr.
597,88 kr.
528,07 kr.
467,38 kr.
Årligt vandforbrug
9.152 liter
9.152 liter
9.152 liter
9.152 liter
Årlig udgift til vand
668,10 kr.
668,10 kr.
668,10 kr.
668,10 kr.
Samlede udgifter pr. år
1.357,02 kr.
1.265,97 kr.
1.196,17 kr.
1.135,47 kr.
Skønnet pris pr. vask
6,52 kr.
6,09 kr.
5,75 kr.
5,46 kr.

Kilde: Bolius.dk

Hvornår er det billigst at vaske tøj?

Hvis du gerne vil spare lidt på elforbruget, så er det ikke helt ligegyldigt, hvornår du tænder for vaskemaskinen. Prisen på strømmen skifter time for time er en konstant variabel, der skifter for hver time, der går. Der er derfor ikke et særligt tidspunkt på døgnet, hvor strømmen altid er billigst. 

Som udgangspunkt er strømmen billigst, når efterspørgslen er lavest. Det betyder, at strømmen som regel er billigere i tidsrummet 00 – 06, hvor størstedelen af Danmark sover, og det kan derfor være en god idé at sætte vasken over sent om aftenen, før du går i seng.

hvornaar-er-det-billigst-at-vaske-toej

Sådan sparer du på elforbruget, når du vasker tøj

De høje elpriser har fået os til at spare, hvor vi kan. Desværre er det ikke altid helt billigt at sætte en tøjvask over, men der er heldigvis nogle gode råd til, hvordan du kan spare på elforbruget, når du vasker tøj. 

1. Spring forvasken over. I bund og grund er forvasken ikke nødvendigt, medmindre dit tøj er meget beskidt. Ved at springe forvasken over kan du både spare på vandforbruget og energien.

2. Vask når du har en fuld maskine. Det kan være en god idé at vente med at vaske indtil du har en fuld maskine. Dermed slipper du for at vaske oftere, hvilket er væsentligt billigere. 

3. Sænk vasketemperaturen. Ved at vaske med en lavere vasketemperatur skåner du også dit tøj – den høje vasketemperatur slider nemlig både på tøjet og på miljøet. Almindeligt tøj kan vaskes på enten 15 eller 30 grader, hvor sengetøj, undertøj og håndklæder kan vaskes ved 60 grader. 

4. Vask når strømmen er billigst. Strømmen er som regel billigst i tidsrummet 00 – 06, og det kan derfor være en god idé at vaske i dette tidsrum, hvis du gerne vil spare på elforbruget. 

 

Hvilken vaskemaskine bruger mindst strøm?

Hvis du skal på udkig efter en energivenlig vaskemaskine, så skal du være særligt opmærksom på vaskemaskinens energimærke. Her anbefales det at vælge en vaskemaskine med enten energimærket A++ eller A+++. Derudover kan det være en god idé at vælge en vaskemaskine med et lavt vandforbrug.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en vask på 60 grader?

Ifølge Miele koster en vask på 60 grader 8,37 kr. per vask. Dog kan det være en god idé at overveje, hvorvidt du kan nøjes med at vaske eksempelvis på 30 grader. Det er nemlig 25% billigere.

 

Hvor mange liter vand bruger en vaskemaskine?

Ifølge data fra Energistyrelsen kræver en gennemsnitlig vask ca. 44 liter vand per vask. Den konkrete mængde afhænger dog af vaskemaskinens model.

 

Hvor mange kilowatt bruger en vaskemaskine?

Som udgangspunkt bruger en vaskemaskine mellem 0,68 – 0,89 kWh pr. vask. Dog afhænger det både af vaskemaskinens model, vasketemperatur og vaskeprogram.

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Maria

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.