Hvor meget strøm bruger en ovn?

Indholdsfortegnelse

Ovnen er mere eller mindre blevet en uundværlig del i køkkenet, og uden den ville madlavningen pludselig blive ret så besværlig. Men har du egentlig styr på, hvad det koster, når du tænder op i ovnen? Strømforbruget kan nemlig variere en del fra model til model, og der kan faktisk være mange penge at spare – men det kan du læse meget mere om lige her. 

 

Hvad koster det at bruge en ovn?

Der er flere faktorer, som spiller en rolle, når du skal undersøge, hvad det egentlig koster at bruge ovnen. Det afhænger både af elprisen, ovnens energimærkning, hvor ofte den er tændt og hvor længe du bruger ovnen. Hvis du bruger ovnen til langtidsstegning, vil den naturligvis bruge mere strøm end, hvis du blot skal bruge ovnen i 30 minutter.

Typisk vil en ovn have et gennemsnitligt wattforbrug på 2.000 – 3.000. Hvis vi antager, at ovnen har et wattforbrug på 2.500, er tændt i 1 time, og elprisen er 2,5 kr. per kWh, så vil det koste ca. 6,25 at bruge ovnen. 

Elprisen har naturligvis også meget at skulle have sagt. Det afhænger især af, hvorvidt du har en fast elpris eller variabel elpris. Hvis du har en fast elpris, kan det være en god idé at holde øje med, hvornår der er billig strøm i dag.

Beregn, hvor meget strøm din ovn bruger

Hvor mange watt bruger en ovn?

Hvad bruger en ovn i strøm? En ovn bruger typisk mellem 2.000 – 3.000 watt i timen, hvilket svarer til 2-3 kWh.

Det er dog vigtigt at huske på, at ovnens strømforbrug som sagt afhænger af flere faktorer, og der er derfor ikke en gylden regel for, hvor mange watt ovnen bruger. Du kan altid undersøge, hvor meget strøm din ovn bruger, hvis du ønsker et konkret wattforbrug.

Hvor mange kWh bruger en ovn?

Hvor mange kwh bruger en ovn i timen? Hvis du har en ældre ovn med en dårlig energiklasse, vil ovnen bruge væsentligt flere kWh i forhold til en nyere ovn med en god energiklasse. Hvis du er på udkig efter en energieffektiv ovn, kan vi anbefale, at du vælger en ovn med minimum energiklasse A. 

Nedenfor har vi lavet en tabel, som viser, hvor mange kWh de forskellige energiklasser bruger.

Energimærke B A A+ A++ A+++
35 liter
0,92 kWh / brug
0,75 kWh / brug
0,57 kWh / brug
0,43 kWh / brug
0,31 kWh / brug
65 liter
1,09 kWh / brug
0,88 kWh / brug
0,67 kWh / brug
0,51 kWh / brug
0,37 kWh / brug
75 liter
1,14 kWh / brug
0,93 kWh / brug
0,71 kWh / brug
0,54 kWh / brug
0,39 kWh / brug

Bruger varmluft mere strøm end almindelig ovn?

Som udgangspunkt er det billigere at bruge varmluftfunktionen, når du skal bruge ovnen. Det skyldes, at varmluft bruger mindre energi, når den skal opvarme ovnen, og det er dermed billigere i strøm at bruge varmluft, når du skal tilberede maden. 

Derudover bliver ovnen også opvarmet hurtigere, og du skal derfor ikke vente særlig længe, før ovnen er opvarmet og klar til brug.

bruger-varmluft-mere-stroem-end-ovn

Hvad bruger mest strøm – ovn eller mikroovn?

Det er svært at sige, hvorvidt det er ovnen eller mikroovnen, der bruger mest strøm, da det afhænger af flere faktorer. Det afhænger nemlig både af ovnens og mikroovnens type, alder, størrelse og effektivitet. Som udgangspunkt vil en almindelig ovn dog bruge mere strøm end en mikroovn, da den har et større areal, som den skal opvarme og holde varm. 

Ifølge Energistyrelsen bruger en mikrobølgeovn 0,03 kWh pr. gang, hvorimod en almindelig ovn typisk bruger 0,73 kWh pr. gang. Det kan derfor være billigere for dig at tænde for mikrobølgeovnen fremfor ovnen, hvis det er muligt.

For at give dig et mere konkret eksempel, har vi nedenfor beregnet de årlige strømudgifter, der er forbundet med en ovn og mikrobølgeovn. I beregningen antager vi, at prisen pr. kWh er 3 kr.

 • De årlige strømudgifter til ovn = 342 kr. 
 • De årlige strømudgifter til mikrobølgeovn = 15 kr.

På baggrund af ovenstående regneeksempel kan du se, at en mikroovn bruger mindre strøm end en ovn.

 

Sådan minimerer du ovnens strømforbrug

Ovnen kan være noget af den strømsluger, men der er heldigvis flere ting du kan gøre, hvis du ønsker at spare på ovnens strømforbrug.

 1. Undlad at forvarme ovnen

  Ofte er det slet ikke nødvendigt at forvarme ovnen, før den er klar til brug. Hvis du eksempelvis skal varme resterne fra i går, er det ikke nødvendigt at forvarme ovnen.

 2. Udnyt ovnens eftervarme

  For at udnytte ovnens varme bedst muligt, kan du slukke ovnen, når der er 10 minutter tilbage af tilberedningstiden.

 3. Undgå at åbne lågen

  Selvom det kan være fristende at åbne for lågen, så er det faktisk en dårlig idé. Hver gang du åbner lågen, lukker du nemlig noget af varmen ud. Ovnen skal derfor bruge ekstra energi på at erstatte den varme, der røg ud.

 4. Brug varmluftfunktionen

  Det er billigere at bruge varmluftfunktionen, da den bruger mindre energi, når den opvarmer ovnen. Her skal du dog huske at nedsætte temperaturen med 20% ift. den temperatur, du ville bruge ved en konventionel over- og undervarme.

 5. Brug mikrobølgeovnen

  En mikrobølgeovn bruger væsentligt mindre strøm end en ovn, og det kan derfor være værd at overveje, hvorvidt du kan bruge den fremfor ovnen. Skal du eksempelvis varme rester, kan du sagtens nøjes med at bruge mikrobølgeovnen.

 6. Hold øje med elpriserne
  Elpriserne spiller naturligvis en stor rolle, hvad angår ovnens strømforbrug. Hvis du har en variabel elpris derhjemme, kan det være en god idé at holde øje med, hvornår strømmen er billigst.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster det at bruge en ovn i en time?

Hvor mange watt bruger en ovn i timen? Og hvor mange kilowatt bruger en ovn?  Det afhænger af ovnens størrelse og type. Typisk bruger en ovn dog mellem 2000 og 3000 watt i timen, hvilket svarer til 2-3 kWh.

 

Hvor meget strøm bruger en ovn på 200 grader?

Det er svært at sige, hvor meget strøm en ovn bruger ved 200 grader, da det afhænger af flere faktorer. Generelt kan man dog sige, at jo højere temperatur ovnen har, desto mere strøm vil den bruge.

 

Hvad koster det at varme en ovn op til 200 grader?

Det afhænger både af din kWh-pris, ovnens wattforbrug og hvor længe ovnen er tændt. Vi antager, at ovnen har et wattforbrug på 2.500, og den bruger 15 minutter på at nå en temperatur på 200 grader. Derudover antager vi, at prisen per kWh er 2,5 kr, og på baggrund af det, vil det koste ca. 1,56 kr. at varme en ovn op til 200 grader.

 

Er en ovn billigere end mikrobølgeovn?

Umiddelbart er en mikrobølgeovn billigere i strøm. Som udgangspunkt bruger en almindelig ovn omkring 0,73 kWh pr. gang, hvor en mikrobølgeovn bruger omkring 0,03 kWh pr. gang.

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Maria

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.