Hvor meget strøm bruger et køleskab?

Indholdsfortegnelse

Vores køleskab er en uundværlighed i hverdagen, fordi den sørger for at holde vores mad frisk og nedkølet. Men vidste du, at køleskabet faktisk er en af de største strømslugere i hjemmet? 

I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvor meget strøm et køleskab egentlig bruger og hvad du kan gøre, for at minimere køleskabets strømforbrug.

Hvad koster et køleskab i strøm?

I disse tider, hvor elpriser er stigende, er vi blevet mere bevidste om vores elforbrug derhjemme – men hvor meget strøm bruger et køleskab egentlig? 

Det er svært at komme med et konkret svar på, hvor meget strøm et køleskab bruger. Det afhænger både af køleskabets energiklasse, model, wattforbrug mm. 

Som udgangspunkt bruger et køleskab dog mellem 120 og 470 kWh om året i strøm. Det endelige strømforbrug afhænger dog i høj grad af, hvilket type køleskab, du har derhjemme. Et amerikanerkøleskab kan eksempelvis bruge op mod 400-470 kWh årligt, hvorimod et nyere køleskab under 5 år kun bruger omkring 120 kWh årligt.

hvad-koster-et-koeleskab-i-stroem

Hvor mange kWh bruger et køleskab?

Køleskabets strømforbrug varierer en del mellem de forskellige modeller. I tabellen nedenfor har vi derfor lavet en oversigt, hvor du hurtigt kan se køleskabets strømforbrug i kWh fordelt efter type af køleskab.

Type Årligt strømforbrug
Amerikanerkøleskab, >5 år gammel
470 kWh
Amerikanerkøleskab, 0-5 år
400 kWh
Kølefryseskab, >5 år
313 kWh
Kølefryseskab, 0-5 år
232 kWh
Almindelig køleskab, >5 år
144 kWh
Almindelig køleskab, 0-5 år
123 kWh

Kilde: SparEnergi.dk

Beregn, hvor meget strøm dit køleskab bruger

5 råd til at minimere køleskabets strømforbrug

I disse tider, hvor elpriserne er svingende, er vi blevet mere opmærksomme på, hvordan vi kan spare på strømmen derhjemme. Vi har derfor samlet nogle gode råd til dig, der gerne vil minimere køleskabets elforbrug.

  • Hold temperaturen på 5°. Hvis du har indstillet dit køleskab til en lavere temperatur end 5, vil køleskabet bruge mere strøm for at holde sig køligere. Derudover vil køleskabets elforbrug stige med omkring 5% for hver grad, du skruer ned.

  • Undgå at åbne lågen for meget. Hver gang du åbner køleskabslågen, vil køleskabet miste noget af dens temperatur. Det betyder, at den skal bruge yderligere strøm på at nedkøle.

  • Tjek at tætningslisten er tæt. Det er vigtigt, at køleskabets tætningsliste er tæt, da en utæt tætningsliste giver et større strømforbrug. Det er dog ikke muligt at skifte tætningslisten på alle køleskabe, og man er derfor nødt til at skifte køleskabslågen, hvis den er utæt.

  • Lad dine frostvarer optø i køleskabet. Det kan være en god idé at lade dine frostvarer optø i køleskabet, da køleskabet dermed bruger mindre strøm på at køle.

  • Husk at støve køleskabet af. Det er nok de færreste af os, som husker at fjerne støv på bagsiden af køleskabet – men det kan altså godt betale sig at gøre. Når støvet ophober sig, vil køleskabet have sværere ved at komme af med varmen og dermed bruge mere strøm.

Sådan vælger du et energieffektivt køleskab

Køleskabet er en af de største strømslugere i hjemmet, og det kan derfor være et åbenlyst sted at spare på strømmen. Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til dig, der ønsker et mere energieffektivt køleskab.

  • Gå efter energimærket. Det er køleskabets energimærke, der afslører, hvor energieffektiv det pågældende køleskab er. Når du skal have et energieffektivt køleskab, anbefales det derfor at vælge et godt energimærke – gerne så tæt på Energimærke A som muligt.

  • Køb køleskab og fryser hver for sig. En fryser bruger væsentligt mere strøm end et køleskab, og det er derfor mere energieffektivt at holde de to hvidevarer adskilt.

  • Vælg den rigtige størrelse. Det kan være en god idé at overveje, hvor stort et køleskab, du har brug for derhjemme. Som udgangspunkt siger man, at man har brug for 100 liter for én person, og derefter 50 liter ekstra pr. person. En husstand på 2 personer, har derfor brug for et køleskab på 200 liter.

  • Gå efter et digitalt termostat og display. Det gør det nemlig lettere for dig at holde styr på køleskabets temperatur. Derudover er det også lettere at justere temperaturen gennem et digitalt display.
saadan-vaelger-du-et-energieffektivt-koeleskab

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvad koster et køleskab i strøm om året?

Køleskabets strømforbrug afhænger af den pågældende model. Som udgangspunkt bruger et køleskab mellem 120-470 kWh om året, hvorimod et ældre køleskab kan bruge op mod 500 kWh pr. år.

 

Hvor meget strøm bruger et køleskab om dagen?

Et køleskab bruger mellem 120-470 kWh om året i strøm. Det betyder, at det bruger mellem 0,32-1,28 kWh i strøm om dagen.

 

Hvor meget strøm bruger et 20 år gammelt køleskab?

Jo ældre køleskabet er, desto mere strøm bruger det. Det er svært at sige, hvor meget strøm et 20 år gammelt køleskab bruger, da det afhænger af køleskabets energimærkning, model, wattforbrug mm.

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Maria

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.