Størrelse og placering af varmepumpe – sådan vælger du den rigtige

Indholdsfortegnelse

I denne tekst gennemgår vi nogle af de allervigtigste ting, du skal have for øje, når det kommer til størrelsen og placeringen af din varmepumpe. Så overvejer du at skifte dit gamle olie- eller gasfyr ud, er du landet det helt rigtige sted. Vil du vide endnu mere, kan du med fordel indhente tilbud på denne grønne og bæredygtige energiform.

Placering af varmepumpe

Din varmepumpe skal typisk placeres to steder – ude og inde. Har du en pumpe med luft til vand, er der en udedel, der suger luft ind og igennem en kompressor omdanner energien i luften til varme, som via pumpens indedel bliver distribueret til bl.a. gulvvarme eller varme i radiatoren.

Med en løsning med jordvarme er det energien i jorden, der bliver udnyttet. Her graves der slanger ned, som sender varmeenergi ind i huset via en kompressor, der er placeret indenfor.

Regler for placering af varmepumpe

Reglerne for placeringen af varmepumpen handler mest om at tage hensyn til dine naboer i forhold til pumpens støjgener. Hvis du vil vide, præcis hvor langt fra skellet du skal placere din pumpe, skal du undersøge din kommunes specifikke regler, da disse kan variere mellem kommunerne. Som tommelfingerregel er du dog på den sikre side, hvis du sætter den minimum fire meter fra naboens grund. Læs mere om støj fra varmepumper her.

Der kan desuden være aspekter at forholde sig til fra fabrikantens side vedr. placering af varmepumpe, som ikke nødvendigvis er kommunale regler, men snarere gode råd og vejledning. Fx bør pumpen placeres, så den er nem at tilgå i forbindelse med vedligeholdelse og service. Det er typisk ikke en officiel regel, men det giver mening, da det mindsker udgifterne samlet set.

varmepumpe størrelse

Placering af varmepumpens indedel

For at finde den helt rigtige placering af varmepumpe bør du altid indhente tilbud fra en autoriseret installatør. Her kan du nemlig også få råd og vejledning om at placere indedelen af pumpen på en af husets ydre mure, mens udedelen placeres udvendigt på den samme mur.

Det er den bedste måde at undgå kondensvand. Derudover bør indedelen placeres i et rum, hvor der er stort behov for opvarmning, men hvor støjniveauet ikke er til stor gene. Det kunne i mange tilfælde fx være i køkkenet.

Placering af varmepumpens udedel

Som en del af at tage kontakt til professionelle for at få et tilbud, vil du som regel blive anbefalet at sætte udedelen på din pumpe på fødder, så der er god luft under.

Anbefalingen sker på baggrund af den kondens, der ellers nemt kan dannes, og som samler sig under. Også på bagsiden skal der være luft, og det anbefales at have minimum 15 cm fra udedelen til husets mur, så der kan være cirkulation.

Hvor stor skal min varmepumpe være?

Din varmepumpe skal have nøjagtigt den størrelse, der passer til din bolig. På den måde slipper du for at tilføre unødig energi til den, ligesom dine indledende udgifter bliver holdt på et minimum ved ikke at være gået til en for stor model. Når du indhenter tilbud på varmepumper, er netop denne side af sagen noget af det, du kan forvente at få vejledning om.

 

Lille varmepumpe kontra stor varmepumpe

Om en varmepumpe er lille eller stor, er ikke afgørende for, om den er den rigtige løsning for dig. Det afgørende er, om den er for lille eller stor. Er din varmepumpe for lille, vil den kræve uhensigtsmæssigt meget tilført energi for at varme din bolig op. Ligeledes vil en for stor variant være en unødvendig stor udgift i forbindelse med installering, hvis din bolig har et mindre opvarmningsbehov, end pumpen har muskler til.

Det kan derfor godt svare sig at indhente tilbud på varmepumper, så du får den helt rigtige løsning til din boligs behov.

Beregning af varmepumpestørrelse

Når du skal have beregnet, hvor stor en pumpe en du har brug for til at varme din bolig op, tager du antallet af kilowatt, der bruges til at varme en m2 op, og ganger med det boligareal, der skal varmes op. Resultatet vil give dig et praj om, hvor meget energi din pumpe skal kunne yde og derfor også dens størrelse.

Du skal dog være opmærksom på, at det netop kun er et praj, da en fagprofessionel også vil kigge på din specifikke bolig og behovene her. Her bliver det undersøgt, hvor godt boligen er isoleret, hvor mange personer der bor i husstanden, og hvad behovet for varme og brugsvand er på baggrund af statistik om tidligere års forbrug.

 

Skift til varmepumpe

Hvis du har en opvarmningsform med eksempelvis olie eller naturgas, vil en pumpe være en god idé, hvis du har interesse i at følge anbefalingerne om grøn omstilling og samtidig spare penge på din energiregning. Er det din helårsbolig, du skifter opvarmningstype i, har du desuden mange gange mulighed for at ansøge om tilskud til skiftet.

Få mere information om varmepumper her.

Få tilskud til skift af varmepumpe

Overvejer du at skifte til en pumpe, bør du undersøge, om det kan lade sig gøre at få en økonomisk håndsrækning i form af et tilskud. Energistyrelsen har nemlig skabt Bygningspuljen, hvorigennem man kan få et tilskud, når man ønsker at investere i en varmepumpe. 

Håndværkerfradrag til montering af varmepumpe

Tidligere var det sådan, at man kunne få skattefradrag for arbejdslønnen til energiforbedringer af sit hus. Pr. 1. april 2022 meddelte Energistyrelsen, at det såkaldte håndværkerfradrag ikke længere var en mulighed.

Ved at indhente tilbud og skifte opvarmningsform er der dog på den lange bane alligevel penge at spare.

varmepumpe placering indedel

Flytning af varmepumpe

Ønsker du efter montering og installation af din pumpe at flytte den, er det en mulighed, men det er desværre en dyr løsning. Vi anbefaler derfor, at du sammen med den autoriserede installatør fra starten bliver enige om den mest optimale placering af varmepumpen, så du ikke bliver generet af eksempelvis pumpens støj.

FAQ – ofte stillede spørgsmål

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Du skal vælge den varmepumpe, der passer bedst til din husstands behov, dvs. den pumpe, som kan klare husets behov og samtidig sparer dig for flest udgiftskroner på din energiregning.

 

Hvor skal min varmepumpe være?

Placeringen af varmepumpen bør være ved en ydermur, så pumpens inde- og udedel er tættest muligt på hinanden.

 

Skal jeg vælge en lille varmepumpe?

Det kan du godt. Den må bare ikke være for lille. Den må heller ikke være for stor, men bør vælges ud fra din specifikke boligs behov for opvarmning.

Læs også disse guides

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.