Hvad koster det at oplade en elcykel?

Indholdsfortegnelse

Elcyklerne bliver stadig mere populære som et bæredygtigt alternativ til både de traditionelle cykler og de benzindrevne biler. En af de mest tiltalende aspekter ved elcykler er, at de er miljøvenlige og økonomiske at bruge – også kan du hurtigt komme fra A til B. 

Men hvad koster det egentlig at oplade en elcykel? Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvad koster det at lade en elcykel op?

Hvad koster det at lade en elcykel? Det er svært at komme med et konkret svar på, hvad en opladning af elcyklen koster – det afhænger nemlig af flere faktorer. 

 

Batteriets kapacitet

Prisen afhænger i høj grad af batteriets kapacitet – altså, hvor stort batteriet er. 

Et elcykelbatteri har som udgangspunkt en kapacitet på mellem 300 – 600 watt. Jo højere kapacitet batteriet har, jo længere tid tager det at oplade – og dermed vil opladning blive dyrere.

hvad koster det at lade en elcykel op

Din pris pr. kWh

Derudover afhænger prisen også af din elaftale. Hvis du har en fast elaftale, betaler du den samme pris pr. kWh uanset, hvornår på døgnet du oplader din elcykel.

Har du derimod en variabel elaftale, vil din pris pr. kWh svinge hver time, og prisen for opladningen vil dermed variere. Hvis du har en variabel elaftale, kan det være en god idé at holde øje med elpriserne time for time, så du hurtigt og nemt kan se, hvornår det er billigst at oplade elcyklen i dag.

Det koster en elcykel opladning i gennemsnit

Som vi nævnte tidligere, så har et batteri i gennemsnit en kapacitet på 300 – 600 watt. Det betyder, at batteriet bruger omkring 0,3 – 0,6 kW pr. time. 

I tabellen nedenfor kan du se, hvad det koster at oplade et batteri afhængig af batteriets kapacitet. Priserne tager udgangspunkt i, at den aktuelle kWh-pris er på 2,5 kr.

Batteriets kapacitet Gennemsnitspris pr. opladning
300 Wh
0,75 kr.
400 Wh
1,00 kr.
500 Wh
1,25 kr.
600 Wh
1,50 kr.

Hvor lang tid tager det at oplade et cykelbatteri?

Hvor længe det tager at oplade et cykelbatteri afhænger af flere faktorer såsom batteriets model, kapacitet, type oplader mm. Det betyder, at opladetiden kan variere en del. 

I dag er størstedelen af cykelbatterierne et såkaldt lithium-ion batteri, som typisk tager mellem 3 og 6 timer for at blive fuldt opladt. Nogle producenter tilbyder dog også hurtigopladere, som kan klare opladningen på endnu kortere tid. 

Som en grov tommelfingerregel kan man sige, at en fuld opladning vil tage mellem 2 – 6 timer.

Sådan sikrer du en korrekt opladning af cykelbatteri

De fleste af os vil formentlig gerne have, at vores batteri til elcyklen holder så længe som muligt. For at sikre en lang levetid, kan det være en god idé at være særligt opmærksom på, hvordan du oplader batteriet. 

Nedenfor har vi samlet nogle gode råd til dig, der vil sikre den mest optimale opladning af dit cykelbatteri.

  • Oplad kun med tilhørende oplader
    Det anbefales, at du kun anvender den tilhørende oplader til at lade dit batteri. Hver oplader er nemlig præcist tilpasset det pågældende batteri og batteristyringssystem, så man ikke overbelaster batteriet under opladning. Hvis du dermed bruger en anden oplader, kan du risikere at skade dit batteri.

  • Lad ikke batteriet løbe helt tør for strøm
    Mange tror fejlagtigt, at man skal lade batteriet løbe helt tør for strøm, før det skal oplades – men det er ikke tilfældet. Ideelt set bør batteriet altid have mellem 30 – 70% ladekapacitet, så der ikke opstår dyb afladning.

  • Opladning ved stuetemperatur
    Derudover anbefales det, at du oplader dit batteri op ved stuetemperatur – det vil sige ved en temperatur på mellem 15 – 20 grader. Derudover skal batteriet helst undgå direkte sollys, varme og ekstrem kulde.

Hvor kan man oplade sin elcykel?

Omend man skal på cykelferie eller bare ud på en længere cykeltur, så er det altid rart at vide, hvor man kan sætte elcyklen til opladning, når behovet opstår. 

Heldigvis er der mange offentlige opladningsstationer til elcykler fordelt rundt omkring i Danmark – og du behøver derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt der er en opladningsstation nær dig.

Når du skal oplade dit batteri til elcyklen på en offentlig ladestation, skal du huske at medbringe din egen lader.

 

Kort over offentlige ladestationer til elcykler

Nedenfor kan du se et kort over dine muligheder for at lade elcyklen på offentlige ladestationer. Ved brug af nedenstående kortoversigt kan du hurtigt og nemt finde en ladestation tæt på dig.

Skrevet af

Maria
Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen. Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig. Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.