Der er mange ting at tage stilling til i forbindelse med en flytning. At melde flytning til dit elselskab er én af tingene, og du kan risikere at betale for meget for din strøm, hvis du ikke aktivt sætter dig ind i hvordan du gør. I denne guide forsøger vi at gøre dig klogere på, hvad du skal huske i forbindelse med flytning til en ny adresse når det kommer til el.
Afmeld el ved flytning
I forbindelse med din flytning, skal du underrette selskabet om din flytning, så du ikke risikerer at betale for de nye lejeres elforbrug. Ønsker du at være på forkant, kan du allerede 2 måneder før du flytter melde din flytning. Du skal blot have meldt det 10 hverdage før du flytter.
Bor du til leje, vil din flyttedato være den sidste dag du hæfter for husleje på din lejekontrakt. Hvis du har en opsigelsesperiode, vil du altså også skulle betale for strøm i denne periode. Har du solgt dit hus eller lejlighed, vil flyttedagen være dagen, hvor boligen overdrages til de nye ejere.
Lige inden du flytter ud, skal du tjekke elmåleren for at se det præcise elforbrug og underrette elselskabet. I mange tilfælde kan elselskabet allerede se dette via en fjernaflæsning, men det er altid en god idé selv at gøre det også.
Senest 6 uger efter din indflytning til den nye adresse, bør du modtage en slutopgørelse fra dit elselskab. Hvis du ikke gør det, skal du kontakte dit elselskab.
Du bør dog altid tjekke dit elselskabs hjemmeside, for de præcise regler ift. ind- og udflytning.
Tilmeld el ved flytning til en ny adresse
Når du flytter til en ny adresse, skal du til at overveje hvorvidt du vil skifte elselskab. Skifter du ikke til nogen specifik, vil det elselskab som har leveringspligten i området levere din strøm. Det kan dog betyde at du ikke har indflydelse på hvilken el-aftaler du får.
Ligesom ved udflytning, kan du tidligst tilmelde el 2 måneder før du overtager din nye bolig. Du kan tilmelde dig helt indtil dagen for din indflytning.
Når du flytter ind, er det vigtigt at du tjekker elmåleren og underretter selskabet herom. På den måde sikrer du, at du ikke betaler for de tidligere beboers elforbrug.
Hvorfor er min elregning højere efter jeg er flyttet?
Nogle oplever at deres elregning er højere end normalt, selvom de ikke har lavet de store ændringer i deres forbrugsmønster. Det er der en god forklaring på. Det skyldes nemlig, at dit forventede forbrug, beregnes på baggrund af de tidligere beboers forbrug, fra de forgangne år. Der er dog ingen grund til bekymring, da du ikke kommer til at betale for mere strøm end du rent faktisk bruger.
Når forbruget bliver opgjort, vil du enten få pengene tilbage, eller også skal du betale mere, end det indbetalte a conto-beløb. Dette afhænger af dit strømforbrug.
Hvis du på forhånd ved at din forbrug er højere end det du er blevet opkrævet, kan du indimellem ændre a conto-betalingen på forhånd, så du ikke betaler et for lille beløb, som kan resultere i en større samlet regning.
Du kan kontakte dit elselskab og spørge efter en korrigering af a conto-beløbet, men vær dog opmærksom på at selskabet ikke er forpligtet til at ændre det. Mange elselskaber gør det dog gerne, hvis de kan se der er en uoverensstemmelse mellem det faktiske forbrug og a conto-beløbet. Dette gælder selvfølgelig også, hvis du tror du betaler for meget.
Hvad betyder a conto?
A conto betyder, at noget er betalt delvist, som senere skal følges op af enten en ekstrabetaling eller en tilbagebetaling. Om man skal betale mere, eller om man får penge tilbage afhænger af, om a conto-betalingen har været for stor eller for lille i forhold til den endelige opgørelse.
Glemt at tilmelde el ved flytning?
Har du glemt at tilmelde dig et nyt elselskab ved indflytning, skal du ikke være bange for at stå uden strøm, som mange tror.
Hvis du ikke aktivt tilmelder dig et elselskab, vil du modtage strøm fra det elselskab, som har leveringspligten på adressen. Ulempen ved dette, er dog at du ikke er garanteret den bedste el-aftale.
Der kan som månederne går, være mange penge at spare ved at sikre sig at man har den bedste el-aftale. Derfor er det en rigtig god idé aktivt at undersøge elpriserne for de forskellige elselskaber i forbindelse med flytning.
Huskeliste ved flytning: Sådan skifter du elaftale
- Meld din udflytning mellem 2 måneder og 10 hverdage før din flytning.
- Aflæs din elmåler – både på din gamle og din nye bopæl og underret dit elselskab (ikke nødvendigt, hvis elselskabet bruger fjernaflæsning.
- Tilmeld din nye adresse hos dit elselskab.
- Sikr dig at du modtager din slutopgørelse senest 6 uger efter udflytning
Skift elselskab ved flytning – Hvilket skal jeg vælge?
Når du skifter adresse, skal du alligevel have en ny el-aftale, og derfor er det en oplagt mulighed for at sikre sig den bedste aftale til dine behov.
Du er i øvrigt altid frit stillet til at skifte elselskab – det koster ikke noget at skifte og du kan gøre det så tit du vil. Nogle el-aftaler har dog en bindingsperiode på maks. seks måneder, som man selvfølgelig er bundet til.
Før i tiden fik man automatisk en el-aftale ved den elleverandør, der havde forsyningspligten på adressen. I dag er forsyningspligten erstattet af leveringspligten, og du kan derfor frit vælge mellem udbydere af el på markedet.
Når du vælger elselskab skal du tage stilling til elprisen hos den enkelte udbyder og om energikilden betyder noget for dig – altså om du ønsker en udbyder, der leverer grøn energi eller ej.
Du bør også tjekke dit tidligere elforbrug og vurdere om en fast eller variabel pris på el passer bedst til dit forbrug.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Koster det noget af skifte elselskab?
Det er gratis for alle danskere at skifte elselskab. Du kan skifte så ofte du vil, vær dog opmærksom på, at nogle el-aftaler har en bindingsperiode.
Hvorfor betaler jeg mere for el i min nye bolig?
Det skyldes højst sandsynligt at dit a conto-beløb er blevet udregnet på baggrund af de tidligere beboeres elforbrug. Du kan aldrig komme til at betale for mere strøm end du bruger, og differencen vil blive opgjort efter et år af elselskabet. Du kan anmode dit elselskab om at rette dit a conto-beløb til. (Kilde: Forbrug.dk)
Skal jeg selv skifte elselskab ved flytning?
Hvis du ikke aktivt skifter elselskab ved flytning, får du blot en el-aftale ved det elselskab, som har leveringspligten på adressen. Man kan dog spare penge ved undersøge markedet for den billigste el-aftale i stedet. Du skal dog altid melde din udflytning fra din gamle bolig til selskabet for at undgå at betale de nye beboeres elforbrug.
Hvor skal man melde flytning?
Når du flytter ud skal du underrette dit nuværende elselskab mellem 2 måneder og 10 hverdage før udflytning. Når du flytter ind skal du tidligst 2 måneder før kontakte et nyt elselskab for en ny el-aftale.