Hvor meget strøm bruger en computer?

Indholdsfortegnelse

I stort set alle danske husholdninger finder man en eller flere computere, som bruges til både arbejde og underholdning. Men hvor meget strøm bruger en computer? Det spørgsmål sætter vi fokus på i dette indlæg, hvor du kan få større indsigt i en computers strømforbrug.

Så læs med og find ud af, hvad en computer koster i strøm.

Hvad koster en computer i strøm?

“Hvor meget strøm bruger en stationær computer?” – det er nok et spørgsmål, som mange af os har undret os over.

At kende sit strømforbrug er vigtigt, men det er lige så vigtigt at spørge, hvad det koster at have en computer tændt. For at finde ud af, hvad din computers strømforbrug koster, skal du blot gange elprisen med det antal kWh, du har brugt.

Hvis du f.eks. har spillet på din gamer-PC i tre timer, har du brugt ca. 0,6 kWh. Er elprisen 3 kr./kWh, koster det dig altså 1,8 kr.

hvor_meget_stroem_Bruger_en_computer

Beregn, hvor meget strøm din computer bruger

Hvor mange kWh bruger en computer?

Hvor meget strøm bruger en computer i kWh? Det er svært at komme med et konkret svar på, hvor meget strøm en computer bruger, da det afhænger af flere faktorer. Computerens wattforbrug varierer nemlig afhængigt af computerens model, type, alder mm.

For at finde ud af, hvor mange kWh en computer bruger, krævet det, at du kender til computerens wattforbrug. 

I tabellen nedenfor har vi dog samlet et groft estimat på det gennemsnitlige wattforbrug for de forskellige typer computere. Så kan du få en idé om, hvor meget watt de forskellige computere bruger.

Så mange watt bruger en computer i gennemsnit:

Type computer Forbrug i watt
Bærbar computer
30-60
Stationær computer inkl. skærm
50-200
Gamer-PC inkl. skærm
500-1000

Som du kan se, er der ganske stor forskel på en gamer-PC’s strømforbrug og strømforbruget for en bærbar computer.

Strømforbruget for en gamer-PC er endda også væsentligt højere end strømforbruget for en almindelig stationær computer. Det skyldes, at komponenterne i en gamer-PC har en større ydeevne og derfor et tilsvarende højere strømforbrug.

Hvis du er nysgerrig på at undersøge, hvor mange watt din computer bruger, kan du se det i brugsanvisningen eller bagpå computeren.

 

Hvor meget strøm bruger en PC-skærm?

Når man spørger: ”Hvor meget strøm bruger en computer?”, vil en vigtig del af svaret for en stationær computer være strømforbruget for en PC-skærm.

Typisk vil en PC-skærm have en effekt på omkring 25 watt, hvilket er en væsentlig del af det samlede gaming-PC-strømforbrug, som naturligvis bliver større, hvis man har flere skærme tilsluttet.

Hvor meget strøm bruger en computer i dvale?

En stor del af strømforbruget i en husholdning stammer fra elapparater, som ikke er i brug, men som stadig kører i dvaletilstand.

Så hvor meget strøm bruger en computer i dvale? Svaret afhænger både af model og alder, og det er derfor svært at komme med et konkret svar på, hvor meget strøm en pc bruger på standby.

Typisk bruger en computer dog omkring 0,5 – 2 watt i dvale.

Hvor meget strøm bruger en stationær computer i timen?

Når du skal finde ud af, hvor meget din stationær computer bruger i strøm i timen, kræver det, at du kender til computerens wattforbrug.

I ovenstående tabel står der, at en stationær computer bruger omkring 50-200 watt. Hvis vi antager, at computeren har et wattforbrug på 200, og du har den tændt i 4 timer, bliver regnestykket således:

  • Strømforbrug (kWh) = (wattforbrug * antal timer) / 1.000 = strømforbrug (kWh) = (200 * 4) / 1.000 = 0,8 kWh.

Det betyder, at du vil bruge 0,8 kWh, hvis du har din computer tændt i 4 timer. 

 

Hvad koster det at have en computer tændt?

Hvis vi tager udgangspunkt i ovenstående beregning, kan vi beregne, hvad det koster at have en computer tændt i en time.

Hvis vi antager, at computeren bruger 0,8 kWh, og elprisen er 2,5 kr. pr. kWh, bliver regnestykket således:

  • Pris pr. time = 0,8 kWh * 2,5 kr./kWh = 2 kr.

Det betyder, at det vil koste 2 kr., at have computeren tændt i 4 timer. 

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor mange kWh bruger en gamer PC?

Hvor meget strøm bruger en gamer computer egentlig? Strømforbruget afhænger i høj grad af modellen og watt-forbruget, men som udgangspunkt bruger en gamer PC inkl. skærm omkring 200 watt, hvilket svarer til 0,2 kWh.

 

Hvor meget strøm bruger en computer skærm?

Hvor meget strøm bruger en PC skærm? Dette afhænger også af modellen og skærmens wattforbrug. Typisk vil en PC inkl. skærm dog bruge omkring 120 watt.

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Maria

Skrevet af Maria

Maria er vores marketingkoordinator på Billig-Strøm.dk, og spiller en central rolle i at holde dig informeret om alt, hvad der rører sig inden for el-verdenen.

Med mere end et års erfaring indenfor energibranchen, har Maria opbygget en solid videnbase indenfor branchen. Maria ved derfor, hvad man skal være særligt opmærksom på, når det handler om elselskaber og elpriser – og den viden ønsker hun at dele med dig.

Derudover er Maria ansvarlig for vedligeholdelsen af hjemmesiden og sikrer, at den altid er fyldt med de seneste opdateringer og nyttige guides og blogindlæg, som kan hjælpe dig med at navigere rundt i elmarkedet.

Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.