Har du planer om at lave energiforbedringer på din bolig? Så kan du nemlig gøre gavn af energitilskuddet – eller Bygningspuljen – og dermed gøre dine investeringer lidt billigere. Puljen er gældende fra 2020 til 2026 og du kan igen søge om tilskuddet i 2023.
Her på siden kan du blive endnu klogere på, hvordan du kan få gavn af Bygningspuljen, og hvad du skal gøre for at ansøge om tilskuddet. Vi giver dig alt den nødvendige information, så du ikke længere er i tvivl. Vi dækker nemlig alt fra den overordnede information af energitilskuddet til guides, der tager dig igennem ansøgningsprocessen.
Energitilskud i 2022
Bygningspuljen i 2022 havde en størrelse på 375 millioner kroner. Puljen blev tømt på bare en dag, da den åbnede d. 14. september 2022. Det er derfor vigtigt, at du er klar med ansøgningsprocessen næste gang puljen åbner, hvis du gerne vil have del i tilskuddet. Da puljen er tømt, er det naturligvis ikke muligt at ansøge om energitilskuddet i 2022. Du kan dog ansøge om tilskuddet fra Bygningspuljen i 2023, som har en størrelse på 320 millioner kroner.
Hvad kan jeg få energitilskud til?
Du kan søge energitilskud ved udskift af oliefyr og mange andre forskellige ting. Som hovedregel skal tilskuddet dog gå til en form for energiforbedring på din bolig. Det indebærer blandt andet:
- Forbedring af udvendig isolering
- Efterisolering af tag og loft
- Udskiftning af døre og facade- og ovenlysvinduer
- Montering af forsatsramme
- Udskiftning til varmepumpe
- Etablering af jordvarme
Tilskud til varmeregning i 2022
Det er også muligt at få tilskud til din varmeregning. Det er det, der kaldes for varmechecken. Der er flere krav, du skal opfylde, for at kunne modtage varmechecken. Husstanden skal have haft en årlig indkomst på mindre end 650.000 kr. i 2020. Husstanden skal derudover være opvarmet med gasfyr, fjernvarme eller elradiatorer og varmepumper med et forbrug på mere end 1.500 kWh. Du kan læse mere om varmecheck her.
Sådan søger du energitilskud gennem bygningspuljen
Havde du planer om at søge energitilskud i 2020 eller energitilskud i 2021, men kunne ikke helt finde rundt i ansøgningsprocessen? Så giver vi dig her en overskuelig guide, der gør det endnu lettere for dig at ansøge om bygningspuljen til næste år:
- Indhent et tilbud på en energiforbedring til din bolig.
- Ansøg om tilsagn på Energistyrelsens hjemmeside. Husk, du ikke må starte renoveringen endnu. Det skal du vente med, til din ansøgning er godkendt.
- Vent på svar fra Energistyrelsen, så du ved, hvor meget du får i tilskud.
- Tjek dit svar, der enten er godkendt, afvist eller har brug for flere oplysninger.
- Efter godkendelse kan du ansøge om energitilskuddet, og du kan derefter lave en aftale med en leverandør, der kan lave energiforbedringen.
- Du har derefter to år til at udføre projektet, du har ansøgt tilskud til.
- Du har derudover 30 dage til at ansøge om udbetaling af tilskuddet, efter du har afholdt omkostningerne til din energiforbedring.
Tilskud til energiforbedringer
Når du ansøger om tilskud fra Bygningspuljen, behandles ansøgningerne efter først-til-mølle-princippet. Det handler derfor om at være hurtigt ude for at få del i puljen. I 2022 blev puljen som sagt tømt den første dag, den åbnede, så vent ikke for længe med at sende din ansøgning. De 320 mio. kr. kan du ansøge om i januar 2023. Indhent allerede nu tilbud på dit energiprojekt på blandt andet udskiftning af varmepumpe eller efterisolering af væggene i din bolig.
Energirenovering – hvem kan søge det?
Privatpersoner, private andelsboligforeninger og moderejendomme kan ansøge om energitilskud for energiprojekter. Det er dog vigtigt, at du ansøger om tilskuddet, inden du starter projektet, og derudover skal din bolig være registreret som en helårsbolig. Starter du arbejdet, inden du har ansøgt om tilskuddet, kan du ikke længere modtage et energitilskud.
Har du derudover fjernvarme i din bolig, er det heller ikke muligt at få del af Bygningspuljen. Derudover skal din bolig også være energimærket E, F eller G, før det er muligt for dig at ansøge om energitilskuddet. Som det sidste krav, skal du også være den officielle ejer af boligen eller have underskrevet dokumentation for deponering af udbetalingen, før du kan modtage fra Bygningspuljen.
Kan man få energitilskud, hvis man selv udfører opgaven?
Hvis du er gør-det-selv-mand eller har gode kammerater, der har hænderne skruet godt på, hjælper det dig desværre ikke, når det kommer til energitilskuddet. Du kan nemlig ikke søge om energitilskud for gør-det-selv-projekter. Arbejdet for energiforbedringen skal være udført af professionelle fra en virksomhed, før du kan ansøge om tilskud.
Energitilskud til erhverv
Som virksomhedsejer kan du også få tilskud til energiforbedringer på virksomheden. Det er de samme regler, der gør sig gældende for virksomheder som for private husstande. Erhvervspuljen løber helt ind til 2029, og der er i alt afsat 3.9 milliarder kroner til energiforbedringer. Tilskuddet, du kan ansøge om, kan dække op til 50 % af omkostningerne, der kommer fra dit energiprojekt.
Energitilskud i fremtiden – 2022-2026
Selvom du ikke nåede at ansøge energitilskud til isolering eller anden energiforbedring i 2022, da puljen lukkede efter første dag, så har du stadig mulighed for at søge i fremtiden. Bygningspuljen i 2021 lå på 675 millioner kr., og de efterfølgende år ser puljen således ud:
- 2022: 375 millioner kr.
- 2023: 320 millioner kr.
- 2024: 315 millioner kr.
- 2025: 230 millioner kr.
- 2026: 200 millioner kr.
Hvis du gerne vil vide, hvor meget du kan få i tilskud, kan du anvende en energitilskudsberegner. Ellers er det bare at være klar, når Energistyrelsen offentliggør datoen for ansøgning, og søg energitilskuddet hurtigt.
Lykkes det dig ikke at få tilskud til dit energiprojekt kan du læse om energilån her.
FAQ – ofte stillede spørgsmål
Hvor meget kan jeg få i energitilskud?
Det skifter lidt fra år til år. I 2020 dækkede tilskuddet 30 % af energiprojektet, men det er siden blevet sat ned, så flere kan få gavn af tilskuddet.
Hvornår åbner ansøgningen for energitilskud i 2023?
Det forventes at åbne i januar 2023, men det er ikke offentliggjort af Energistyrelsen endnu.
Hvad kan man få energitilskud til?
Du kan få tilskud til stort set alle energiforbedringer til din bolig. Det gælder skift af oliefyr, skift af døre og vinduer, etablering af jordvarme og meget mere.
Skrevet af