Elproduktion i Danmark

Indholdsfortegnelse

Det er nok de færreste af os, som tænker over, hvor vores strøm egentlig kommer fra, når vi tænder for lyset eller sætter kaffen over. Men det kan faktisk være ret spændende at dykke ned i elproduktionen i Danmark, og blive klogere på, hvor vores strøm egentlig kommer fra.

Så, hvor kommer Danmarks energi fra? Det kan du læse meget mere om lige her.

Hvor kommer strømmen fra?

Hvor kommer Danmarks energi fra? I Danmark kommer strømmen fra en række forskellige kilder, som både dækker over vedvarende og ikke-vedvarende energikilder. Ifølge Energinet var 67% af vores strøm produceret gennem vedvarende energikilder i første halvår af 2023 – og dette tal forventes at stige fremadrettet. 

På de dage, hvor vinden virkelig tager fat, arbejder vindmøllerne på højtryk for at omdanne vindenergi til elektricitet. På de solrige dage er det derimod solcellerne, som arbejder på fuld kraft for at omdanne solens stråler til strøm. 

Det er dog ikke kun de vedvarende energikilder, som producerer strømmen i Danmark. I første halvår af 2023 blev 33% af strømmen i Danmark nemlig produceret gennem fossile brændstoffer, som dækker over kul, olie og naturgas. 

Regeringen har dog en ambition om, at elproduktionen i Danmark udelukkende skal være baseret på vedvarende energikilder i 2050.

hvor kommer stroemmen fra

Hvilke energikilder bruger vi i Danmark?

I Danmark er vi gode til at udnytte de vedvarende energikilder, så vi kan producere grøn strøm – men en del af Danmarks elproduktion består som sagt også af fossile brændstoffer. 

Nedenfor kan du se en liste over Danmarks primære energikilder:

  • Vindkraft
  • Solenergi
  • Fossile brændstoffer
  • Biomasse og affaldsforbrænding

Sådan får vi strøm i stikkontakten

Strømmen i Danmark stammer som sagt fra flere forskellige energikilder, og der er derfor flere energikilder, som har været inde over den strøm, som du får transporteret gennem din stikkontakt derhjemme.

Vi producerer som sagt størstedelen af vores strøm gennem vedvarende energikilder, hvorimod udlandet i høj grad anvender energikilder såsom vandkraft og atomkraft.

Når vi har gode vejrforhold i Danmark, er vi i stand til at producere tilstrækkeligt med strøm til at dække det danske elforbrug. Når vejrforholdene derimod ikke er optimale, er vi nødsaget til at eksportere strøm fra vores nabolande. 

danmarks energiproduktion

Sådan foregår produktionen af strøm

Når strømmen bliver produceret gennem de forskellige energikilder, bliver denne elektricitet derefter solgt på den nordiske elbørs, som hedder Nord Pool. På den nordiske elbørs kan de forskellige elselskaber købe den ønskede mængde af strøm, som de efterfølgende kan videresende til de danske elforbrugere.

Danmarks energiproduktion

Der er som sagt mange elementer, som spiller en rolle i forbindelse med energiproduktionen i Danmark. I diagrammet til venstre kan du se, hvor stor andel de forskellige elementer udgør af energiproduktionen i Danmark.

Som du kan se i diagrammet, består en stor del af vores energiproduktion af vindenergi. I første halvår af 2023 producerede vores vindmøller hele 11,5 TWh, hvilket svarer til 11,5 milliarder kWh.

Diagrammet tager udgangspunkt i den seneste data fra 2022. Det skyldes, at der endnu ikke er data tilgængelig for 2023. Diagrammet bliver opdateret, når der er ny data tilgængelig.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvor kommer strømmen fra i Danmark?

I Danmark stammer strømmen primært fra vedvarende energikilder, men bliver dog også suppleret med en mindre andel af fossile brændstoffer.

 

Hvor meget strøm producerer vi i Danmark?

Den præcise mængde af strøm, som Danmark producerer, varierer hvert år. Danmark er dog kendt for høj produktion af især vindkraft, og i første halvår af 2023 producerede vores vindmøller og solceller 11,5 TWh.

 

Er vi selvforsynende med strøm i Danmark?

Nej, Danmark er ikke selvforsynende med strøm. I 2022 var Danmarks selvforsyningsgrad for energi på 60%. Det betyder, at vi producerede strøm, som kunne dække 60% af vores samlede elforbrug i Danmark. Dette er dog en stigning på 5% sammenlignet med tallene fra 2021.

Skrevet af

Nicoline
Nicoline sørger for at vedligeholde al information på Billig-Strøm, og hjælper med at udvikle og formidle guides og blogindlæg om strøm. Hun arbejder målrettet på at gøre det nemmere for dig at tage en velovervejet beslutning, når du skal finde det rette elselskab. Med flere års erfaring indenfor elmarkedet har Nicoline en solid baggrund og dyb forståelse for elselskaber og elpriser, og hun ved derfor, hvad man skal være opmærksom på, når man skal finde det bedste elselskab.
Hent app'en via vores QR-koder

Du kan scanne QR-koden med kameraet i din telefon, eller med din Google Chrome app.

Billig-Strom.dk er en annonceside

På Billig-Strom.dk finder du guides, artikler, sammenligninger, tips og tricks osv. til alt hvad der rører sig inden for energioptimering i hjemmet. For at vi kan blive ved med at gøre dette, modtager vi provision fra de hjemmesider og services der henvises til.

Vores sammenligninger afspejler ikke nødvendigvis det fulde marked, og rækkefølgen af produkter kan være påvirket af provisionssatsen.

Vi vælger dog selv hvem vi samarbejder med, og vores indhold baseres altid på grundig research, således at du kan træffe den mest optimale beslutning vedrørende din energioptimering.

Billig-Strom er udelukkende et sammenligningssite og skal ikke betragtes som udbyder.