Stigningen i elpriserne har allerede nu haft konsekvenser for danskerne, og det ser på nuværende tidspunkt ikke ud til, at det har tænkt sig at ændre sig.
Vi giver dig i denne artikel et indblik i, hvor meget priserne på el er steget og hvordan udviklingen ser ud den nærmeste fremtid.
Prøv vores beregner, og se om du kan spare penge.
Prøv vores beregner, og se om du kan spare penge.
Stigende priser på el
Priserne har i de sidste mange år været opadgående, men det er først i 2022 af priserne for alvor er stukket af. Til sammenligning kan man se at den gennemsnitlige elpris i 2020 lå på ca. 2 kr./kWh, mens den i september 2022 lå på 5,5 kr./kWh.
Ifølge privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer kan det blive en rigtig dyr fornøjelse for en gennemsnitsfamilie i Danmark.
– Hvis priserne forbliver på det nuværende niveau, vil en helt almindelig gennemsnitsfamilie med en variabel aftale betale 15.000 kroner mere i år end sidste år til deres elregning, siger han. (Kilde: DR.dk)
Hvorfor stiger elpriserne?
Den markante stigning i strømprisen er primært et resultat af Ruslands invadering i Ukraine, hvor de, som en sanktion, har lukket for gas-eksporten til andre europæiske lande. Da Danmarks egen produktion af energi ikke rækker, har Danmark i mange år været afhængig af Ruslands gasbeholdning, som går igennem Tyskland.
Nu hvor Rusland, som eksperter forudsagde, vælger at bruge deres naturgasbeholdning som et geopolitisk våben, har det medført at strømpriserne stiger, da udbuddet er blevet mindre.
Præcis hvor meget af den danske gas, der stammede fra Rusland, er uvist, men i 2016 kom ca. 40 pct. af Tysklands gas derfra. (Kilde: EnergiWatch.dk)
Elpriser udvikling 2022 – 2023
Det kan være svært at få overblik over hvor meget elpriserne rent faktisk er steget, da elprisen ændrer sig fra time til time. I grafen under, kan du se prisudvikling i den gennemsnitlige elpris fra januar 2022 til nu.
Hvornår falder elprisen?
I den seneste tid har kWh-priserne slået den ene rekord efter den anden, men ifølge Dansk Industri tyder det på, at priserne nu er begyndt at falde igen.
Månedsgennemsnittet for september endte på 1.413 kr. pr. MWh, hvilket er et fald på 19,5 pct. sammenlignet med august, hvor gennemsnitsprisen lå på 1.756 kr. pr. MWh.
At priserne falder skyldes en lavere efterspørgsel på gas, trods gaslækagen i Nordsøen. Samtidig presser vind og vejr elpriserne ned til et lavere niveau.
Det skyldes også, at industri og husholdninger reagerer på de høje priser ved at spare på energien og at skifte til alternative energikilder.
Priserne er stadig på et højt niveau, men som man også ser i grafen ovenfor er prisen i september lavere end de rekordhøje priser i august. Selvom prisen på nuværende tidspunkt er nedadgående, er det svært at sige hvor langt ned de kommer foreløbigt, da der er meget usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og i hvor høj grad det er muligt at få strøm fra andre energikilder.
Sådan tackler du stigende elpriser
Selvom udviklingen er gået i den rigtige retning den seneste måned, er priserne stadig høje, og det har stadig indflydelse på elregningen.
Du kan gøre nogle tiltag for at sikre dig, at du spare mest muligt energi, og dermed også penge på din elregning
Skift energikilde
Har du en dyr energikilde såsom olie eller gasfyr, kan det godt betale sig at omlægge energikilde, selvom installationsomkostninger selvfølgelig koster penge. I mange tilfælde kan du faktisk på energitilskud til at installere en varmepumpe eller jordvarme, som fremmer den grønne omstilling.
Skift elselskab
Har du den billigste elaftale du kan få? Tjek din elregning eller din årsopgørelse for el, og sammenlign med de øvrige udbydere på markedet på billig-strøm.dk.
Brug strømmen når den er billigst
Du kan med Elberegner-app’en tjekke prisen time for time, så du kan få overblik over hvornår på døgnet kWh prisen er billigst. Hvis du kan tidsindstille din vaskemaskine, kan du f.eks. vælge at vaske tøj i timerne, hvor strømmen er på sit laveste.
Det er mange andre lavpraktiske måder du kan spare på strømmen på, især nu hvor din varmeregning stiger her til vinter. Læs mere om hvordan du sparer på strømmen i blogindlægget her.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål
Hvor meget er el steget i 2022?
Det kan ses på den gennemsnitlige elpris, der i 2020 var cirka 2 kr./kWh, mens den i september 2022 lå på 5,5 kr./kWh.
Hvordan følger jeg prisudviklingen på el?
Ønsker du at følge den overordnede udvikling, kan du følge udviklingen på elprisen i grafen længere oppe i artiklen. Vil du blot vide hvornår på dagens det er billigst, kan du bruge Elberegner-app’en, som viser elprisen time for time.
Hvornår er elprisen højest?
Elprisen er typisk højst i tidsrummet mellem 17-20. At elpriser stiger mellem 17-20 skyldes at mange danskere kommer hjem fra arbejde og laver aftensmad i dette tidsrum.